2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma - Sátoraljaújhely - Széphalom
Cím: 3988, Sátoraljaújhely - Széphalom Kazinczy u. 275.
Telefonszám: (47) 521-236
Nyitva tartás: K-V 9-17
2017.05.26.
Magyar Nyelv Múzeuma
biológia, hír, irodalom, növénytan, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az idei Múzeumok majálisának témája a Kert és a Kert és a múzeum voltak. A Magyar Nyelv Múzeuma ennek megfelelően a Széphalmon működő irodalmi herbárium kicsinyített másával mutatkozott be a fővárosban. A Budapesttől közel 300 kilométerre fekvő településről nem kis mutatvány volt a növények szállítása és bemutatása.
Széphalmi Irodalmi Herbárium a 22. Múzeumok majálisán
Már hónapokkal az esemény előtt vásároltunk kosarakat, melyeket földdel töltöttünk meg. Amikor elérkezett az idő, és már a növények is megmutathatták magukat, beültettük őket ideiglenes helyükre. A majális előtti napon felpakoltunk, hogy elszállítsuk és berendezzük a sátrunkat a Nemzeti Múzeum kertjében. Szombaton reggel már a Széphalmi irodalmi herbárium fogadta a látogatókat. Akinek kedve volt, az az Irodalmi Tudássétány egyik állomásaként hozzánk is ellátogathatott, és a növények mellé elhelyezett irodalmi idézetek és versek segítségével egy rejtvényt tölthetett ki. A sikeres megfejtők nyereménnyel távoztak a sátrunktól. Mindenki nyertes volt, hiszen a klasszikus magyar irodalomból összeválogatott versek olvasása már ajándéknak számít mindenki számára. Emellett a megfejtők egy-egy ajándékkal is gazdagodhattak. Egy kis csomag virágmagot vihettek haza, hogy lehetőségük legyen az otthoni irodalmi herbárium megteremtésére is.

A Magyar Nyelv Múzeumának célkitűzése, hogy a hazánkban élő, nyelvünket használó magyar és más anyanyelvűek is olvassák a magyar költők verseit, ismerkedjenek a magyar irodalom szépségeivel.

A Széphalmi irodalmi herbárium eredetiben is megtekinthető a múzeumunk kertjében (A Magyar nyelv Múzeuma, Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy u. 275.).

Erre az alkalomra Széphalmi Irodalmi Herbárium címmel egy kiadványt is összeállítottunk, mely a múzeumban megvásárolható.