2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.05.26.
hír, kultúrpolitika
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A III. kerületi lakosok, valamint Óbuda-Békásmegyer alap- és középfokú oktatási intézményeinek tanulói júniustól ingyenesen látogathatják a kerület nem önkormányzati fenntartású múzeumait is.

Az önkormányzat a saját fenntartású múzeumaiban 2016 óta biztosítja a helyi polgárok számára az ingyenes látogatás lehetőségét. Eddig több mint 3500 lakos vette igénybe ezt a lehetőséget és 2600 fiatal a múzeumpedagógiai programokat, a kedvező tapasztalatok nyomán pedig felvetődött a kezdeményezés kiterjesztése - idézte fel az együttműködési megállapodás aláírása előtt pénteken Bús Balázs polgármester.

Az önkormányzattal kötött szerződés értelmében a kerületi polgárok júniustól térítésmentesen látogathatják a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumát, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) helyi filiáléit, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot (MKVM), valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Kassák Múzeumát is.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy az önkormányzat méltányos díjat fizet az ingyenességért cserébe, amely az időszaki kiállításokra és a múzeumpedagógiai foglalkozásokra is vonatkozik.

Mint megjegyezte, a párizsi Pompidou Központ rövidesen életműtárlatot szentel Victor Vasarelynek, Madridban pedig jelentős részben a Szépművészeti anyagából a Thyssen-Bornemisza Múzeumban nyílik Vasarely-kiállítás.

Az óbudai Vasarely Múzeum felújítása rövidesen befejeződik, az intézmény június végén nyílik meg ismét - jelentette be.

Farbaky Péter, a BTM főigazgatója kiemelte: "A budapesti kerületek közül Óbuda teszi a kultúráért a legtöbbet".
Mint emlékeztetett, a BTM-nek négy egysége is a III. kerületben működik, az Aquincumi Múzeumban éppen pénteken nyílik a Hadrianus MCM című kiállítás.

Kiss Imre, az MKVM igazgatója felidézte, hogy a 2011-ben Óbudára költöző múzeum a legújabb "betelepülő" a kerületben, azóta azonban az intézmény otthonára talált az óbudai múzeum negyedben, és szerves részesévé vált a helyi kulturális életnek.

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója arra mutatott rá, hogy az együttműködés kölcsönös érdekeket szolgál, hiszen a kerület és múzeumok is jól járnak azzal, ha a helyi polgárok sokat járnak múzeumba.

Kassák Lajos életműve az utóbbi időben nemzetközi szinten is egyre komolyabb nemzetközi figyelmet élvez, a Zichy-kastélyban működő Kassák Múzeum így különösen méltó arra, hogy megújuljon - szólt terveiről Prőhle Gergely, hozzátéve: a megállapodás aláírása éppen Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulójára esik.

(MTI)