2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2017.05.15.
Magyar Nemzeti Múzeum
alkotó foglalkozás, állattan, biológia, gyermek- és ifjúsági program, hír, képzőművészet, Múzeumok Majálisa, művelődés, szabadidő, néprajz, növénytan, rendezvény, színház, szórakozás, történelem, vetélkedő, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A 22. Múzeum Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely képviselteti magát az ország különböző részeiből. 2017. május 20-án és 21-én minden értelemben kizöldül a belvárosi Múzeumkert. Az évről évre megújuló tudásgyarapító piknik virágos bulihangulatát várhatóan 40 ezer látogató élvezi majd.
22. Múzeumok Majálisa

Megnyitó: 2017. május 20. 10 óra

Az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díj átadása: 2017. május 20. 13 óra

A 22. Múzeumok Majálisán több mint 120 hazai múzeum mutatja meg 40 ezer látogatónak, milyen változatos és tarka az a tudás, tárgyi anyag, amelyet őriznek. Sátraik és programjaik behálózzák a Múzeumkertet, a kincseikből készült Műtárgysétány az MNM épületét, a Tudássétányon pedig a művészetek, az irodalom és a természet jegyében bárki tesztelheti saját tudását. Először mutatkozik be a Majálison többek között a Bodrogközi Múzeumporta, a Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, a Felpéci Tájház, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum.

A Majális helyszínéül is szolgáló Múzeumkert rekonstrukciója most a figyelmet a kertészet, a parkok, a környezetvédelem, az újrahasznosítás és a zöld területek megóvása felé irányítja, így 2017-ben a természeté a főszerep! A múzeumok munkája sosem volt független a természeti környezettől. A természettudományos kutatásokon, gyűjtéseken, tematikus programokon túl számos múzeum élen jár a természeti örökség megismertetésében, védelmében, illetve a környezettudatos szemlélet elmélyítésében. Gyűjteményeikben műtárgyak sokasága beszél arról a változatos viszonyról, amely az embert és környezetét összekapcsolja.

A Múzeumok Majálisán idén is átadják az Év múzeuma- és Év kiállítása-díjakat, amelyet az előző év kiugró teljesítményével érdemelhetnek ki a kitüntetett intézmények. A díjazottakat az Élő Múzeumcafé-kerekasztalbeszélgetésen ismerhetjük meg május 20-án 14 órakor a Múzeumkertben felállított pagoda-sátorban.

Az esemény szervezője, a Magyar Nemzeti Múzeum színes és izgalmas programokat kínál minden korosztálynak - előadások, koncertek, kézműves vásár, gasztronómiai kóstoló várja az érdeklődőket a hétvége folyamán. Szombaton, a színpadon, Mimó és Csipek kalandjaival találkozhatnak a gyerekek, délután fellép a Baltazár Színház, a Vodku zenekar, majd táncolhatnak a Group’n’ Swing zenéjére, ezután DJ Panda biztosítja a jó hangulatot késő estig egy összművészeti performansszal.

Vasárnap délelőtt a Makám viszi „Bogárbálba” a gyerekeket, majd délután a Kerekes Band, a Villon-trió és a Nemadomfel ad koncertet. a Majálist a Lóci játszik koncertje zárja.

Az MNM – házigazdaként az Ige-Idők kiállításhoz kialakított Élő Múzeum-programmal és MiNiManó-kert készítésével egybekötött múzeumpedagógiai foglalkozással készül a rendezvényre. A látogatók a RE-design jegyében fémhulladékból készült szobrokat, újságpapírból kollázsképeket láthatnak, a múzeum Kupolájában pedig megcsodálhatják a Jelky András Szakközépiskola diákjainak papírjelmez ruháit.

A Múzeumi-pagoda nemcsak az Év múzeuma és az Év kiállítása díjátadón működik, két napon keresztül a múzeumi szakemberek baráti találkozásának, a szakmai előadásoknak, a kerekasztal-beszélgetéseknek, könyvbemutatóknak frekventált színtere. A programok a nagyközönség számára is izgalmasak, hiszen itt mélyebben megismerhetik az intézmények különleges munkáját.

A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány tárgyait több mint 40 múzeum küldte be. Mi kapcsolja össze a permetezőt, a bélyeget, a báli meghívót, a színházi látványtervet, a kerámiát, az ősmaradványt, a népi bútort, a táskarádiót vagy a kortárs festményt? A tárgyak együttese most azt mutatja meg, hányféleképp jelenhet meg a múzeumok gyűjteményében a kert, legyen szó művészetről, gazdálkodásról, utazásról, szórakozásról vagy épp a tudományról.

Ugyancsak 2017-ben indulhatnak el a vállalkozó szellemű látogatók a Tudássétányon. A különböző múzeumok sátrait összefonó pontgyűjtő kiránduláson arra sarkalljuk a családokat, hogy a művészet, az irodalom és a természet témakörében tegyenek kalandos felfedezéseket. A játékban résztvevő múzeumok izgalmas feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várja az érdeklődőket.

A Majális idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2017-ben a központi témája: "A múzeumok és az elhallgatott történelem - Kimondható-e a kimondhatatlan?" Mindennek jegyében arról is megemlékezhetünk, mi mindenről hallgathatnak a fölöttünk magasodó fák.

A fesztivál két napján a múzeumok sokszínű, kreatív és kifejezetten erre az alkalomra, a Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok tematikához igazodva, az állandó és időszaki kiállításaik ismertetésével, valamint az ICOM-jelszavának jegyében készült programokkal jelennek meg. Csak néhány az izgalmas, rendkívül változatos kínálatból:

A majálisra érkezők belülről megtekinthetnek egy muzeális Csepel teherautót, felülhetnek egy veterán Pannonia motorra. Egy látványos kísérlettel játékos formában megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, készíthetnek saját űrhajót és láthatják Farkas Bertalan űrhátizsákját.

Kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, üvegfestést, tojásírást tanulhatnak, hagyományos és újrahasznosított alapanyagokból kézműveskedhetnek, 3D-s papírszínházat és állatokat, origami virágot hajtogathatnak, megismerhetik a papírvessző készítés fortélyait.

Lesz növénysimogató, állatbemutató élő baglyokkal, a múzeumok megidézik a konyhakertek, az angol kertek, a barokk kertek, de a paraszti virágos kertek világát is. Ültethetnek fűszer- és gyógynövényeket.
Betekinthetnek a Louvre kertjébe és felfedezhetik Kádár János üdülőjét.

Fényképezkedhetnek századfordulós ruhákban a lóvasút plakátja előtt, valamint hagyományos paraszti viseletben.
Részesei lehetnek az egri 1552-es várvédelmet megidéző fegyver- és öltözetbemutatónak, megnézhetik a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábjátékot. Megtudhatják, hogy mi az „Év-ásványa és az Év ősmaradványa”, hogy működik egy vízimalom vagy a csigavonalas vízemelő.

Óriás gyufásskatulyából házat tervezhetnek, térbeli kertmakettet és mini herbáriumot készíthetnek.
Megtudhatják ki is az a csikász, vagy pákász, mikroszkóp alatt ismerkedhetnek a természet apró csodáival.
Ügyességüket és fizikai erejüket tehetik próbára a népi játékokkal: pl. krumplimalac tereléssel. Keresztszemes varrást, palócgatya madzagsodrást, fonalbaba készítést tanulhatnak.

Akik szeretik a kihívásokat, a fejtörőket, kvízeket, rejtvényeket, irodalmi és nyelvi játékokat – ebben bőven lesz részük, az ügyeseknek nyeremény jár majd. De próbára tehetik érzékszerveiket, illat-, szín- és fűszermemóriájukat, Kincsem és a magyar lóversenyzés témakörében totót tölthetnek ki.

A kicsik őslénykutatóvá válhatnak, lehetnek gyerekhíradósok, építhetnek saját házmakettet, elkészíthetik saját legyező alakú mobiltelefon-tartójukat. Kukoricát morzsolhatnak, gyöngyékszert készíthetnek, mesét hallgathatnak, tojást festhetnek, fából készült óriás társasjátékokkal és számtalan játszóházban játszhatnak, és találkozhatnak a majálisok elmaradhatatlan mesefiguráival, Süsüvel és TV Macival.

Az MNM évek óta folyamatos, jó kapcsolatot ápol a civil szervezetekkel, és bővíti is ezeknek a sorát. A Civil-negyedben idén 20 kulturális-közösségi, szociális, környezetvédelmi, hagyományőrző szervezet munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, különféle interaktív programok és játékok segítségével.

A Magyar Nemzeti Múzeum, mint „zöld múzeum” a kerékpáros közlekedést is támogatja. Ezért is kapcsolódott a Bringázz a Pesti Esttel! kampányhoz, amelynek következő állomása a Múzeumok Majálisa. Az egész családnak érdemes bringára pattanni, mivel a Múzeumkertben egy 50 férőhelyes bringatároló a program egész ideje alatt rendelkezésre áll, ráadásul a bringával érkezőket a Pesti Est ajándékokkal lepi meg.

A 25 éves Pesti Est szellemisége másban is megjelenik a két napos fesztiválon. A zöld gondolat, a környezettudatosság bizonyítéka, hogy újrahasznosított papírból készül az újság, amelyben a Majális-program is olvasható!
Az MNM vár mindenkit: a gyerek- és családi eseményre érkezőket, a fiatalokat és idősebbeket. Azokat, akik csak vásározni szeretnének, vagy az igazi gasztronómiai élvezeteknek akarnak hódolni az ökológiai gazdálkodással tartott birkahúsból készült hagyományos karcagi birkapörkölt kóstolásával.

Május 20-án – az ICOM Múzeumi Világnaphoz kapcsolódóan – a Múzeumok Európai Éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeum este 10 óráig várja a programjai és kiállításai iránt érdeklődőket.


Nyitva tartás:

2017. május 20. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–22:00 (MNM)

2017. május 21. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–18:00 (MNM)


A 22. Múzeumok Majálisa fővédnökei: Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere