2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
2017.04.27.
hír, irodalom, képzőművészet, muzeológia, néprajz, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hogyan vehetik fel a versenyt a múzeumok a szabadidő eltöltésének számtalan lehetőségével? Milyen újabb és újabb látogatói igényeknek kell megfelelni, hogyan kerülhet szembe egymással a kurátor és a kutató, ha egy intézmény vagy egy kiállítás korszerűségre és versenyképességre törekszik? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a folyóirat legújabb száma.
MúzeumCafé 58

Kovács Dániel a „sztárépítészek” „sztárépületein” keresztül mutatja be, hogyan avatkozik be az építészet a múzeumi világ (és az érintett város) életébe, Bilbaótól Abu Dhabiig. Basics Beatrix egy divatos, új műfaj, a „látogatóközpont” lényegét szemlélteti hazai és külföldi példákon keresztül. Kovács Loránd Olivér a régészeti parkok megújításának és érdekessé tételének módszereit ismerteti, míg Berényi Marianna az egykor hallatlanul népszerű, de ma is működő Tájak-Korok-Múzeumok mozgalom történetét tekinti át.

Parázs viták tárgya a várak régészeti feltárásának és bemutathatóvá tételének, netán rekonstrukciójának problémája, mindezt kiválóan igazolja Buzás Gergely és Feld István disputája, Jankó Judit moderálásával. Az ókori Brigetio (a mai Komárom része) területén feltárt római fürdőkomplexum és egy mai wellness központ összekapcsolása bizonyos szempontból régészeti és muzeológiai feladat, erről ír Bartus Dávid, Borhy László és Számadó Emese régész.

Az elvesztegetett lehetőségekről a kulturális turizmus egyik legismertebb szakértőjével, Puczkó Lászlóval Hamvay Péter beszélgetett, Karácsony Ágnes a hazai múzeumpedagógia iskolateremtőjével, a Nemzeti Múzeum Közművelődési osztályának egykori vezetőjével, Lovas Mártával készített interjút.

Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója az általa alapított PILLA (muzeológiai előadás-sorozat) történetét tekinti át, Basics Beatrix külföldi múzeumi raktározási központokat mutat be, Juhász Sándor pedig az egykori Szeben-gyűjteményre emlékezik. A Szemle a Petőfi Irodalmi Múzeum Karinthy-fototékáját ajánlja az olvasó figyelmébe.

És ha már PIM: áprilisban E. Csorba Csilla, a múzeum decemberben leköszönt főigazgatója vehette át a 2016-os MúzeumCafé díjat. Gréczi Emőke laudációja és a díjazottal készült interjú ugyancsak e lapszámban olvasható.

A Híreket Magyar Katalin, a Kalendáriumot Jankó Judit szerkesztette. A fotóanyag Szilágyi Lenkének és Szesztay Csanádnak köszönhető, az üde zöldben pompázó, a címlapon a Louvre Abu Dhabi tervének felhasználásával készült lapterv ezúttal is Pintér József kreativitását dicséri.