2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.04.26.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Tájházszövetség a Heves megyei Boldogon tartotta idén a Tájházak Napja nyitóeseményét. A boldogiak napjainkban is ápolják hagyományaikat, büszkék gyönyörű öltözetükre, tájházuk leggazdagabb gyűjteménye is a viselet kiállítás.
A tavasz a tájházak kapuit is kitárta 1
Április 22-én, szombaton a falu apraja-nagyja tánccal és muzsikával, kézműves foglalkozásokkal és híres süteményükkel, a boldogi nagyrózsával, valamint lakodalmas kaláccsal várta a látogatókat.

Hasonlóan történt ez az ország félszáz tájházában: hétpróbával, hagyományőrző programokkal, kirakodó vásárral, Szent György napi szokások felelevenítésével, az adott településre jellemző - leginkább kemencékben sült - finomságokkal fogadták a jelképes tavaszi kapunyitásra érkező vendégeket.

Mesterség bemutatókon olyan ma már ritkaságnak számító tevékenységeket lehetett megismerni, kipróbálni, mint a tutyi kötést, a berliner kendő készítését, a cirokseprű varrását vagy akár a szappanfőzést.

Több helyütt palántavásárral, virágmagok vetésével, virágkoszorúk kötésével próbálták a természet ébredését előremozdítani, Biharkeresztesen pedig a tájház névadó növényének, a csicsókának a népszerűsítésének szentelték a napot.

A Szent György napi állatkihajtást többek is felidézték: a szeged környéki pásztorok életmódjának megelevenítésével a Napsugaras Tájházban kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy „Nincsen annál szerencsésebb élet, ha a kislány juhászlegényt szeret”.

Az alföldi tájházaknál és Ócsán birkanyírásra is sor került, ill. különböző gyapjúval kapcsolatos tevékenységek (gyapjúfestés növényekkel, szövés parasztszövőszéken, ismerkedés a rokkával) várták az érdeklődőket.

Nagyrábén a juh és kecsketej mellett lehetett kóstolni bivalytejet is, ill. itt a tejfeldolgozás minden eszközét és módját megismerhették a betérők (a fejés eszközeit, tejszeparálást kézi szeparátorral, vajköpülést üveg köpülővel…), a Hajdúszoboszlói Gazdaházban pedig figyelemmel lehetett kísérni, amint kopasznyakú csibék keltek ki a tojásból.

A Föld Napjához több tájház is csatlakozott, Bogyiszlón a Kasztói őstölgyesbe, illetve az Orchideás erdőbe tehettek egy sétát az oda látogatók, míg Bátaszéken a 2016 Európa Év Fájánál, a bátaszéki molyos tölgynél tartottak pikniket.

A tájházak tavaszi kapunyitása alkalmat kínált arra, hogy további tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre is felhívjuk leendő látogatóink figyelmét. Hiszünk abban, hogy a Tájházak Napján megélt élmények arra ösztönzik vendégeinket, hogy az év többi napján is betérjenek az útjukba eső tájházakba!