2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.04.19.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Mozaik Múzeumtúra iskolai programsorozata a múzeumlátogatást élmények és interaktív foglalkozások révén népszerűsíti, és jeles évfordulók (Arany 200, Reformáció 500, Kodály- és Szent László-év, Kiegyezés-évforduló) mentén visz színes programokat nyolc általános iskola felső tagozatosaihoz.

A múzeumpedagógiai sorozat a Kontyfa utcai Iskolából indult útjára, de jelmezekbe bújtak a Farkasréti Általános Iskola diákjai és hangszerkiállítással barátkozhattak a Lisznyai Utcai Általános Iskola, az Óbudai Árpád Gimnázium, valamint a kistarcsai Simándy József Általános Iskola tanulói is. Így eddig több mint 1500 diák találkozhatott az ország kulturális kínálatának izgalmas szeleteivel, a sorozat még három helyszínre érkezik tavasszal.

A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény különleges hangszereit megszólaltatni, a szabadság fogalmát autófestéssel körbejárni, összerakni egy képregényt A walesi bárdokból, szakszerűen megállapítani, hány éves egy mamuttetem, elidőzni a Pilvax kávéházban korabeli kalapot/főkötőt viselve, ugrálni a történelemben a Da Vinci Learning csatornával vagy igazi rejtélyek nyomába eredni egy kocsmakvízen – öt iskola diákjai már tudják, miről van szó, hiszen átélhették mindezt a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programsorozatának köszönhetően.

Az élmény- és aktivitás-centrikus rendezvényeken több osztályban párhuzamosan zajlanak az események: minden teremben hazai múzeumok és kiállítóhelyek képviselői mutatkoznak be játékos feladatokon keresztül.

A menetlevéllel érkező osztályok pontokat szerezhetnek az állomásokon, a nap végén pedig mindenki ajándékban, a győztesként kikerülő csapat pedig különdíjban részesül.

A múzeumpedagógiai sorozat ellátogat még a Százhalombattai Eötvös Loránd Általános Iskolába, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumba, valamint az agárdi Chernel István Általános Iskolába is.

A múzeumlátogatás népszerűsítését célzó iskolai edukációs programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja, a Néprajzi Múzeum és partnere az Örökség Kultúrpolitikai Intézet fogja össze, szervezője és megvalósítója pedig a Felelős Szülők Iskolája. A sorozat házigazdája Balatoni József ’Jocó bácsi’, a népszerű történelemtanár, a stábot pedig Elek Ányos és a Veled Kerek nyári tábor játékos kedvű fiataljai, a múzeumok képviselői és lelkes animátorok alkotják.

Az iskolai programunk mellett a következő hetekben folytatódik a nagy népszerűségnek örvendő Mozaik Múzeumtúra Roadshow is: Eger és Sopron után múzeumi nyílt napok lesznek Szombathelyen, Szolnokon, Szegeden és Veszprémben. Mindezek mellett a budapesti közönségnek sem kell csüggednie, ugyanis a Mozaik Múzeumtúrával májusban a Múzeumok Majálisán, és a PlayKID Gyereknapon is találkozhatnak, júniusban pedig a Múzeumok Éjszakáján képviselteti magát a program. Érdemes lesz ellátogatni ezekre a helyszínekre is, hiszen mindenhol meglepetés programokkal kedveskednek a múzeumtúrázóknak! Keressétek a Mozaik Múzeumtúra standját!

Változatlan szabályokkal folytatódik az online matricagyűjtő-játék is, amelyhez mindössze egy okostelefonra és a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazásra van szükség. A játék során – mivel nincsen helyszíni vagy időbeli korlátokhoz kötve – olyan múzeumokat látogathatunk meg, amilyenekhez csak kedvünk van, legyen szó informatika történeti gyűjteményről vagy éppen az ibafai Pipamúzeumról.