2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.04.19.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Hajnalodik 1956-2016 című kiállítással emlékezik a Balassi Intézet bukaresti központja az 1956-os magyarországi forradalomra, amelynek 60. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozatát ezzel a tárlattal zárja.

A kiállítás a Cinepolitica Nemzetközi Filmfesztivál kísérőrendezvényeként csütörtökön nyílik meg az intézet bukaresti székhelyén - közölte az MTI-vel a Balassi Intézet bukaresti központja.

A Bodnár Zita, Simándi Irén, Tulipán Éva kurátorok által jegyzett, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával létrejött tárlatot Copel Moscu, a fesztivál igazgatója nyitja meg.

A kiállítás központi gondolata az emlékezés, a tárlat gerincét a tények és az érzelmek, a személyes sorsok, életutak emléktöredékei alkotják. Az egyedi tervezésű installációkkal fotókat, korabeli napló-, levél- és irodalmi töredékeket mutatnak be.

A kiállítás a részben ismert tények mellett az eseményekben megjelenő, jórészt pozitív érzelmeket tárja a közönség elé.

Az április 20. és 23. között zajló filmfesztivál első napján nyitják meg a tárlatot. Az idén hatodik alkalommal megszervezett Cinepolitica a politikai filmekre összepontosít, versenyszekciója is van.

A vetítések nagyrészt a bukaresti Francia Kulturális Intézet által működtetett Elvira Popescu moziban lesznek, de idén először helyszínként a Balassi Intézet is bekapcsolódott.

A fesztiválon levetítik Gyöngyössy Bence Janus című játékfilmjét, valamint Lukács Csaba és Marossy Géza Határon 1988-89 című dokumentumfilmjét.

(MTI)