2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.03.30.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A budapesti Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének kilencven legszebb, legfontosabb műtárgyából nyílik időszaki kiállítás pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Csontváry Múzeumában április 5-én.

Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményvezetője a berendezés alatt lévő tárlat kiállítótérében rendezett csütörtöki sajtóbejáráson az MTI-nek elmondta: intézményük folyamatban lévő felújítása miatt nemcsak a raktárban található, hanem az állandó kiállítások legfontosabb műtárgyait is be tudják mutatni más helyszíneken.

A Kincsek a Nílus partjáról - Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban című tárlaton az ókori Egyiptom tíz korszakát felölelő mintegy háromezer év történetének lehető legtöbb aspektusát be akarják mutatni - tette hozzá.

A műtárgyak közül a víziló agyarfogból készült vésett varázsbotot, az állatmúmiákat, illetve a Múzeum Galériában elhelyezett díszített szarkofágot és múmiát emelte ki. Utóbbiról elmondta: a múmia egy körülbelül húszéves korában elhunyt, feltehetően papnő holtteste. Az időszámítás előtti harmadik század második felében élt a közép-egyiptomi Ahmin településen.

Ezek mellett még domborműveket, halotti sztélét kisebb és nagyobb méretű szobrokat is láthat majd a közönség.
Az eseményen az is elhangzott, hogy az október végéig látható egyiptomi kiállításhoz kapcsolódva a JPM bemutatja a Baranya megyéből a bronz- és vaskor időszakából előkerült páratlan régészeti emléket is.

Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere az eseményen reményének adott hangot, hogy a jövő szerdán megnyíló kiállítás a baranyai megyeszékhely legtöbb látogatót vonzó időszakos tárlata lesz.

(MTI)