2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.03.23.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Több erdélyi színház is megünnepli a színház világnapját, amelynek alkalmából egyebek mellett Kovács András Ferenc tart költői estet, de felolvasószínház és számos rendhagyó rendezvény is lesz.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata hétfőn és kedden gazdag programmal várja a közönséget. A rendezvény kiemelt része Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költő Theatrum Mundi című estje lesz hétfőn este 8 órakor. Ezt megelőzően a Fiatal Írok Szövetsége közreműködésével irodalmi szimpóziumot tartanak az erdélyi költő teátrumi verseiről.

A társulat művészeti igazgatója, Keresztes Attila a társulat színészeiről készült fényképalbumot mutat be, majd este tíz óra és reggel hat óra között rendhagyó eseménysorozatot szerveznek a Színház éjszakája címmel. Kedden a társulat színészei és újságírók mérik össze tudásukat egy kosárlabda-gálameccsen.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház március 24. és 28. között ünnepli a színház világnapját. A rendezvénysorozat pénteken a Rosmersholm című előadás bemutatójával rajtol. Szombaton a társulat színészei által adományozott tárgyakból tartanak bolhapiacot, amelynek bevételéből egy ingyenes élményterápiás tábort támogatnak. A fiatal közönség a Légy jó mindhalálig című produkciót tekintheti meg vasárnap. A közönség asztaltenisz-bajnokságon is részt vehet a színészekkel, majd Laczó Julianna színművész főz ünnepi vacsorát egy kolozsvári étteremben.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egész napos rendezvénysorozattal készül az alkalomra. Lesz bábjáték, amelyet a Cimborák Bábszínház mutat be, az M Studio Mozgásszínház az Andrea Gavriliu által rendezett Tavaszi áldozatot viszi színre. A Tamási Áron Színház a Zakariás Zalán által rendezett Pénz az égből című vígjátékot mutatja be. A produkciót élő közvetítésben a város főterén is lehet követni, ahol a közönség régi plakátokat és műsorfüzeteket vásárolhat.

A nagyváradi Szigligeti Színház Varga Vilmos (1931-2016) színházi emléktárgyaiból nyíló kiállítással állít emléket egykori színművészének, akiről pályatársai fognak beszélni. A társulat Varga Gábor nagyváradi publicista és író Kályhabúcsúztató című művét viszi színre Gáspárik Attila rendezésében felolvasószínházi keretek között. A rendezvénysorozatot egy beszélgetés zárja majd, amely a Szigligeti Társulat pályakezdő színművészeire összpontosít.

Csíkszeredában improvizációs estet tartanak a Csíki Játékszín színészei. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház közönsége ebből az alkalomból kávézhat a társulat színészeivel, óvodások és kisiskolások maszkkészítésen vehetnek részt, de kulisszatúrát is szerveznek a színház épületében.

A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése 1961-ben nyilvánította március 27-ét színházi világnappá.

(MTI)