2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Kassák Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1033, Budapest Fő tér 1., Zichy kastély
Telefonszám: (1) 368-7021
Nyitva tartás: Sze 10-17, Cs 12-19, P-V 10-17
2017.03.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Tomory Lajos Múzeum több fotóval és dokumentummal járult hozzá a Kassák Múzeum Tettek ideje. Lakhatási mozgalmak a 20. században című időszaki kiállításához.
A Tomory Lajos Múzeum fotói a Kassák Múzeumban 1
A Kassák Múzeum és a Közélet Iskolája részvételi alapú kiállítása a huszadik század elejétől az 1989-es rendszerváltásig tekinti át a különböző lakhatási mozgalmakat. A Tomory Múzeum a Házépítő kalákák című kiállítási egységhez adott anyagot.


A Kádár-korszak intézményesített közösségi munkaformájának, a társadalmi munkának egyedülálló példája a XVIII. kerületi ifjúsági szövetkezeti lakótelep (KISZ-lakótelep, Szentlőrinc-telep) építése. Létrehozásával a fiatal házasok lakáshoz jutását kívánták segíteni. A kerületi KISZ-bizottság kezdeményezésére indított közösségi építkezés 1965-ben kezdődött, 1970-ig 1800 lakás építését tervezték, az utolsó, tízemeletes lakóházat végül 1974-ben adták át. A szövetkezeti tagok 2000 munkaóra teljesítését vállalták.


A Tomory Lajos Múzeum által a kiállításhoz adott fényképeken és dokumentumokon keresztül a látogatók végigkövethetik a lakótelep születését a tervezéstől az épületek átadásáig és a lakások kisorsolásáig. A lakótelep történetének fényképes dokumentációját Torma Imréné, az egyik első lakó meghallgatható személyes visszaemlékezése egészíti ki.


„A Közélet Iskolája a kirekesztésben élő emberek aktív társadalmi részvételét támogatja. 2015-ben kutatást indítottak hajléktalanságban és lakhatási szegénységben élők részvételével. Azt vizsgálták, kik és milyen módon szerveződtek Budapesten azért, hogy a társadalom széles rétegei a kor elvárásainak megfelelő, emberhez méltó körülmények között élhessenek. Ráirányították a figyelmet napjaink azonos célú törekvéseire és az aktuális lakhatási problémákra. A kutatás eredményeit egy utazó kiállítás és számos műhelybeszélgetés keretében tárták a nyilvánosság elé szociális és közösségi intézményekben és köztereken, hogy elérjék azokat, akiknek ma is hasonló nehézségekkel kell szembenézniük" – olvasható a Kassák Múzeum honlapjának kiállításismertetőjében.


Múzeumunk szakmai munkatársai március elején nézték meg a kiállítást, nagyon köszönjük Csatlós Juditnak, a kiállítás kurátorának az alapos, szakmai részletekre is kiterjedő tárlatvezetését.

A kutatással megkezdett munkakapcsolatot is folytatni kívánjuk, így meghívtuk a Közélet Iskoláját Havanna-lakótelepi kiállítóhelyünkre egy komplex programra.