2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.02.23.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A 20. századi búvártörténelem kincseit bemutató interaktív kiállítással és merülési lehetőséggel várja az érdeklődőket vasárnap a Csillaghegyi Strandon a Retró Búvárfelszerelések Napja elnevezésű program.

Az Imyke Diving és a Magyar Búvár Szakszövetség közreműködésével szervezett rendezvényen a gyakorlottabb búvárok is kipróbálhatják a készülékes búvárkodás korai időszakából származó, de műszakilag kifogástalan állapotban lévő eszközöket, illetve a búvárkodás magyarországi történetével is megismerkedhetnek a látogatók - olvasható a Magyar Búvár Szakszövetség MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Az egynapos kiállítás az 1940-es évektől kezdve mutatja be a búvárkodás alapfelszereléseit; ruhákat, maszkokat, uszonyokat, légzőautomatákat, de különböző versenyzői relikviákat és a víz alatti filmezés kezdetéről származó felvételeket is láthatnak majd a helyszínre látogatók.

A bemutató egyik legkülönlegesebb darabja egy 1920-as évekből származó rézsisak lesz, amelyet még az II. világháború után berobbantott Duna-hidak helyreállításánál is használtak. Emellett kiállítják Farkas Ferenc 1959-ben gyártott első magyar légzőautomatáját, az úgynevezett "Úttörőt" is, amelynek egy működőképes darabját vízbe is vihetik a vállalkozó kedvűek.

A helyszínen az eszközökről és személyes tapasztalatairól mesél mások mellett Mészáros Gyula egykori katonabúvár, aki a Duna mélyén végzett hídmentő munkálatairól is beszél, illetve előadás tart Roith György, a magyar búvárfilmezés egyik első képviselője is, aki régi fotókkal és filmekkel illusztrálja a víz alatti sport magyar történelmét.

A merülési lehetőség regisztrációhoz és előképzettséghez kötött, ezért a szervezők kérik a résztvevőket, hogy búvárruhájuk, maszkjuk, uszonyuk és úszósapkájuk mellett búvárigazolványukat és merülési naplójukat is vigyék magukkal.

(MTI)