2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.02.22.
Eurocomm-PR / Bécs Város Külképviseleti Irodája
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Még 2017. február 24-én éjfélig lehet szavazni a bécsi SozialMarie díj idei közönségdíjasaira. A pályázati felhívásra összesen 190 szervezet jelentkezett, közülük 55 magyar kezdeményezés. Idén már Szlovákia egész területéről érkeztek pályázatok és a továbbiakban Horvátországra és Szlovéniára is szeretnék kiterjeszteni a szociális innováció legrégebbi európai elismerését.

Magyarország idén is erősen képviselteti magát a legjobb szociális kezdeményezéseket jutalmazó SozialMarie díj mezőnyében, hisz a 190 pályázó közül 55 magyar. Ezen kívül 84 osztrák, 27 szlovák, 22 cseh és két horvát jelentkező nyújtotta be nevezését az elismerésre.

A magyar pályázók között található például a budapesti Szabadság tér Eleven Emlékműve, mely több mint három éve kezdett kialakulni a német megszállási emlékmű ellenében és azóta is folyamatosan alakul. Az Élet Menete Alapítvány a vadonatúj „T-Méter“-programjával jelentkezett. Az elnevezés egy olyan eszközt takar, amely játékos és anoním módon méri az érdeklődők toleranciaszintjét. A „Legyél Te is hétköznapi hős“ oktatási program arra buzdítja az fiatalokat, hogy merjenek tenni egymásért. A pályázók között szerepel a „Suhanj! Fitness“, Magyarország első akadálymentes és integratív edzőterme, a jótékony bringacsapat, a „Budapest Bike Maffia“ projektje, az Adj Hangot Egyesület börtönrádió-programja, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány „Az én hangom – Az én döntésem“ nevű projektje, a „MU Színház 60+“ immár öt éve zajló programja az idősek bevonására, a „Nemadomfel Érzékenyítő Csoport“, mely különböző fogyatékossággal élő embereket tömörít, akik önállóan szeretnének tenni saját és a társadalom jövőjéért.

Ausztriából több olyan projektet is neveztek az idei SozialMarie díjra, melyek a menekültek integrálásához kívánnak hozzájárulni. Ilyen például a „Rugby Opens Borders“ sportprojekt, az „I am Refugee“, mely a beilleszkedés első lépéseiben segít, vagy az „Open Piano for Refugees“, mely a zenén keresztül támogatja a bevándorlók integrálódását. Ennek keretében egyrészt közös koncerteket szerveznek osztrák és menekültként Ausztriában élő előadókkal, valamint három zongorát helyeztek el bécsi köztereken, melyeken bárki játszhat.

A közönség többek között ezek közül választhatja ki kedvencét. Voksolni 2017. február 24-én éjfélig lehet a www.sozialmarie.org weboldalon facebook profilon keresztül. Mindenkinek négy voks áll rendelkezésére, de egy-egy nevezőre egy ember csak egyszer szavazhat.

A 15 leginnovatívabb szociális projektet idén is szakmai zsűri díjazza. Az első három nyertes 15.000 euró, 10.000 euró és 5.000 euró díjazásban részesül, míg további 12 kiválasztott 2.000-2.000 eurót nyerhet. Az ünnepélyes díjátadóra 2017. május 1-jén a bécsi ORF RadioKulturHausban kerül majd sor.

A SozialMarie díjat 2005-ben alapította a bécsi Unruhe Privatstiftung, hogy innovatív megközelítésű szociális projekteket segítsen. Bár kezdetben csak osztrák, magyar és cseh pályázók jelentkezhettek, mostanra már Szlovákiára és Horvátország egyes területeire is kiterjesztették a pályázatot, de az évek során jelentkeztek rá német és lengyel projektek is.

Magyarország általában jól szerepel a díjkiosztón. Tavaly összesen négy hazai pályázat kapott elismerést, közülük az Átlátszó.hu „Ki Mit Tud?“ közadatigénylő rendszere a második helyen végzett. Három alkalommal pedig magyar projektek vihették el 15.000 euróra dotált fődíjat: 2009-ben egy csörögi roma-projektet választott ki a szakmai zsűri, mely a szegregált oktatási gyakorlat ellen próbált fellépni. 2011-ben egy nagykanizsai szociális építőtábor nyerte el az első díjat. 2013-ban pedig az Igazgyöngy Alapítvány biobrikett programja lett a győztes, mely mélyszegénységben élőknek adott lehetőséget, hogy mezőgazdasági melléktermékekből tűzifát készítsenek maguknak télre.