2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2017.02.22.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Emlékkonferencián idézte meg a 200 éve született Arany János munkásságát az Anyanyelvápolók Szövetsége kedden a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).
Barabás Miklós: Arany János portréja (1848)
Prőhle Gergely, a múzeum főigazgatója betegsége miatt üzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit.
Mint a Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke által felolvasott üzenetében a jubileum kapcsán hangsúlyozta: nem szabad, hogy rutinná váljék az emlékezés, fontos, hogy az ünnepelt és az emlékezők között élő kapcsolat maradjon.

Arany János alkotásainak fundamentuma a magyar nyelv maga - mutatott rá a főigazgató, hozzátéve: fontos, hogy a kreatív nyelvhasználat példája vonzó legyen a mai diákok számára.

Prőhle Gergely emlékeztetett arra is, hogy a PIM számos programot tervez Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, májusban nyílik például a költő munkásságát megidéző kiállítás.

A konferencia keretében mutatták be Beke József: Arany János költői nyelvének szótára című, háromkötetes munkáját Balázs Géza nyelvész részvételével.

Balázs Géza felidézte, hogy Beke József a Bánk bán-, Zrínyi- és Radnóti-szótár után készítette el eddigi legnagyobb szabású munkáját, amely 24 423 szócikket tartalmaz.

Beke József elárulta, "végső célja" mindig is Arany János volt, hiszen szülővárosában, Nagykőrösön mindenki Aranyt tartja a legnagyobb magyar költőnek.

A 3000 oldalas szótár munkálataihoz az irodalomtudós 2008-ban fogott hozzá.

Mint a szerző hozzátette, Arany János munkásságában számos olyan szó felbukkan, amelyet már nem ismer a szélesebb közönség, de bizonyos igealakok sem érthetők: a megállék szót például csaknem minden mai diák jelen idejű igének érzi.

Beke József szerint Arany János a legnagyobb szókincsű magyar költő; ha a szótár Arany fordításainak, tanulmányainak szavait is tartalmazná, a szócikkek száma a 30 ezret is meghaladná - mondta el a szerző.

(MTI)