2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.02.22.
építészet, fejlesztés, hír, rekonstrukció
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Várhatóan március végére befejeződik Kállay Miklós egykori miniszterelnök által is használt családi kúria felújítása Nyíregyházán.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere egy Kállay-relikvia adományozásán megtartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ingatlan felújítása állami beruházás keretében zajlik, a munkálatok március végi befejezését követően a jelenleg a Nyírvíz-palotában látható Kállay-gyűjtemény költözik be az épületbe.

A rekonstrukció után a Bessenyei téren lévő ingatlan - a kormány korábbi döntése alapján - térítésmentesen a város tulajdonába kerül át. Ezt követően a közművelődési gyűjteményt a lehető leghamarabb szeretnék átköltöztetni az új helyére - tette hozzá a városvezető.

A sajtótájékoztató keretében Kállay Krisztián a család orosi ágának nevében a városnak adományozta Kállay Miklós bátyjának, Kállay Tamás egykori felsőházi országgyűlési képviselőnek díszmentéjét és annak tartozékait. A relikviákat a Kállay-gyűjteményben helyezik majd el letétben.

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres ingatlanban lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós is, aki 1942-44 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át a kúriát a honvédségnek, amely hadosztályparancsnokságot működtetett itt, majd a palota később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, az elmúlt időkig pedig toborzó irodaként funkcionált.

A kabinet 2015 júliusában, a Modern Városok Program keretében döntött arról, hogy 964 millió forinttal támogatja az erősen leromlott állagú épület felújítását. A tervek szerint közösségi térként is funkcionáló ingatlanban a nyíregyházi múzeum gyűjteményi anyagait és a Kállay-gyűjteményt helyeznék el, valamint időszaki kiállításoknak adna otthont és raktárként egyaránt használnák.

A Kállay-család hagyatékát őrző nyíregyházi Kállay Gyűjtemény - amelyet Kállay Kristóf, a miniszterelnök fia, máltai lovag, a Máltai Lovagrend egykori szentszéki nagykövete alapított - 6 ezer tárgyból, 13 ezer fotóból és 13 ezer könyvből áll, és a híres família mellett az Ilosvay-, a Szitha-, a Vásárhelyi- és a Dietrich-család hagyatékát egyaránt őrzi.

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon. A Kállayak "ősi fészke" Nyíregyháza szomszédságában Nagykállóban és környékén volt, leghíresebb tagjai Kállay Miklós mellett császári, illetve királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

(MTI)