2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.02.17.
hír, Osztrák-Magyar Monarchia, történelem, Újkor, XIX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából az uralkodóról szóló kiállítás nyílik pénteken Bécsben, az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) dísztermében.
Mária Terézia
A Mária Terézia, a legerősebb Habsburg asszony című tárlat az uralkodó mozgalmas életét, elért eredményeit, valamint negyvenéves uralkodásának árnyoldalait mutatja be.

A 16 tematikus részből álló kiállítás több mint 160 képet, nyomtatványt és kéziratot mutat be a könyvtár gyűjteményéből. A tárlaton látható lesz öt, kőből faragott miniatűr portrét is, amelyet még nem mutattak be a nagyközönségnek. A látogatók betekintést nyerhetnek az udvari családi életbe, a tudományok akkori fellendülésébe és az uralkodó általi modernizációs törekvésekbe.

"A fiatal és tapasztalatlan Mária Terézia nehéz időkben kezdte meg uralkodását és akkor még nem lehetett sejteni, hogy az öntudatos uralkodót testesíti majd meg" - mondta Johanna Rachinger, a könyvtár igazgatója. Mint mondta, az uralkodónő a legjobb bizonyíték arra, hogy a politikai alkat nem attól függ, hogy valaki férfi vagy nő.

"Az uralkodó pozitív vívmányai, a tankötelezettség bevezetése és számos reform bemutatása mellett a tárlat Mária Terézia uralkodásának negatív oldalával is megismertet" - mondta az igazgató, példaként említve a protestánsüldözést és a Mária Terézia megnyilvánulásaiban fellelhető antiszemitizmust.

Mária Terézia 1717. május 13-án született, a kerek évforduló alkalmából további kiállítások is lesznek Ausztriában.
Mária Terézia mint stratéga, mint anya és mint uralkodó címmel rendeznek programsorozatot március 15. és november 29. között, amelynek keretében két-két bécsi és alsó-ausztriai kiállítással emlékeznek az uralkodóra.

A rendezvények helyszínei között szerepel az osztrák-szlovák határ közelében fekvő, Mária Terézia által kedvelt két kastély, az alsó-ausztriai Schloss Hof, amelyben özvegyi lakosztályát rendezte be, és a Schloss Niederweiden, ahol vadászatokat és ünnepségeket tartottak. Bécsben két múzeumban látható az emlékévhez kapcsolódó tárlat: a schönbrunni kastélyban lévő Wagenburg gyűjteményben, amely a császárkori közlekedési eszközöket vonultatja fel és az elmúlt háromszáz év bútorgyűjteményét kiállító Hofmobiliendepot múzeumban.

(MTI)