2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2017.02.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hosszú évekig tartó kutatás eredményeként Magyarországra kerültek Viktor Vasarely atomerőművek díszítéséhez készített tanulmányainak másolatai - tájékoztatta Cserháti András az MTI-t.

A Magyar Nukleáris Társaság alelnöke elmondta, hogy az ezredforduló környékén kezdett kutatni az op-art stílus magyar származású képviselője, Viktor Vasarely tanulmányai után. Abban az időben a Magyar Nukleáris Társaság honlapján foglalkozott nukleáris témához kötődő képzőművészeti kezdeményezésekkel, így többek között Vasarely op-art stílusú terveivel.

Mint felidézte, a művész Aix-en-Provence környékén alkotott, és amikor Párizsba vagy onnan haza utazott, a lyoni autópályáról a Rhone völgyében gyakran látta az atomerőművek szürke beton védőépületeit, hűtőtornyait. Egy ilyen alkalommal támadt az az ötlete, hogy milyen jó lenne kifesteni ezeket a nagy felületeket. Ezután hetekig azt tervezte, milyen egy szép atomerőművi külső és egy sor modellt is készített.

A terveket, maketteket több kiállításon bemutatta Európa-szerte Vasarely. Cserháti András levélben kereste fel ezeket a kiállítóhelyeket Avignonban, Zomborban, Esslingenben, hogy elkérje a képzőművészeti tanulmányokat. Eljutott végül a Vasarely Alapítványhoz, amelyet a művész unokája, Pierre Vasarely kezel. Ő küldte el a tanulmányoknak egy japán katalógus képeiről készült másolatait.

Cserháti András kiemelte, hogy ez nemcsak vizuális érdekesség, hanem kultúrtörténeti csemege is, mivel Magyarországon ezek a képek eddig nem voltak ismertek.

A vázlatok felhasználásával infografikát készített, amely a Magyar Nukleáris Társaság nukleáris témájú sorozatának részeként már fel is került az MNT honlapjára.

(MTI)