2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.02.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az országos nemzetiségi rajzpályázat mintegy 50 alkotását bemutató tárlat nyílt szerdán az Országgyűlés irodaházában, ahol átadták a nyerteseknek járó jutalmakat is.

Az óvodások Ünnep a családomban kategóriájában szlovák nemzetiségi témában első helyezett lett a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános iskola, Óvoda és Kollégium óvodása, Marton-Dobosi Betsabé. Az alsósok Nemzetiségi épület(ek) lakóhelyemen kategóriájában német nemzetiségi témában a Sombereki Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulója, Millich Marcell nyert.

A felsősök Népviseletünk, valamint a középiskolások Népszokásaink kategóriájában a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Kollégium és Szakképző Iskola diákjai - Tama Kenéz és Koszonics Luca - értek el első helyezést német nemzetiségi témában.

Az eseményen átadták az országos nemzetiségi önkormányzatok és nemzetiségi szervezetek által felajánlott külödíjakat is.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a díjátadóval egybekötött megnyitón elmondta: az elmúlt években nagy változások történtek a támogatásokban és az intézmények fenntartásában: míg 2010-ben a magyarországi nemzetiségek az óvodától a középiskolákig 12 intézményt tartottak fenn, 2017-ben már 75-öt, a nemzetiségek támogatása 2010-ben még 3,6 milliárd volt, idén pedig 8,7 milliárd forint.

A pályázókhoz szólva kiemelte: vigyék tovább a gyermeki szívet felnőtt korukba is, mind az egész magyar nemzet és mind pedig azon nemzetiség szolgálatában, amelyben élnek. Hiszen közösen élünk egy országban, közösen építjük, erősítjük és nemcsak anyagilag, hanem lelkileg is - fűzte hozzá.

Kissné Köles Erika, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága köznevelési és kulturális albizottság elnöke elmondta: a paravánokon rajzokat, festményeket helyeztek el az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja munkatársai azokból az alkotásokból, amelyeket a 2016 őszén meghirdetett versenyre beérkezett nemzetiségi óvodás, általános iskolás és középiskolás gyerekek munkáiból válogattak.

Hozzátette: a pályázatra beküldött mintegy ezer alkotásból 12 alkotást díjaztak, ezek mellé választottak további 40 művet, amelyeket két héten át tekinthet meg a közönség.

A nemzetiségi óvodások, kis- és nagydiákok részére kiírt pályázat célja a hazai nemzetiségek történelmének, földrajzának, szellemi kultúrájának, népszokásainak, helyi hagyományainak bemutatása a képzőművészet eszközeivel.

(MTI)