2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.02.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A reformáció 500. évfordulója és a békéscsabai születésű Várkonyi János festőművész hetvenedik születésnapja előtt tiszteleg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum pénteken nyíló Reformáció 500 - Várkonyi 70 című kiállítása.
Reformáció 500
Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek szerdán elmondta: a kiállítás valójában két tárlatot takar. A múzeum szerette volna méltóképp megünnepelni a reformáció 500. évfordulóját, amelyhez a békéscsabai evangélikus közösségtől kértek segítséget. Ők javasolták, hogy Várkonyi János festőművész önálló kiállítását párosítsák az egyházi témájú tárlathoz.
A reformációhoz kapcsolódó kamaratárlaton bemutatnak többek k
özött egy 1727-es, kézzel írt, különleges ornamentumokkal és szabadkézi rajzokkal díszített Tranosciust (a szlovák ajkú evangélikusok 20. századig legfontosabb énekeskönyve) és egy 1700-as évek elejéről származó templomi ónkannát. Mindkét tárgyat az evangélikus egyházközség biztosította a múzeum számára.

A múzeum gyűjteményéből is kiállítanak rézveretes, bőrkötésű Tranosciusokat, egy nagyméretű Luther Márton-képet, valamint egy keresztelő kancsót és egy úrvacsora osztáshoz használt útikészletet a 19. század második feléből.

Gyarmati Gabriella megjegyezte: az egyik 18. század eleji szlovák nyelvű imakönyvön szerepel Békéscsaba neve, ami azért számít kuriózumnak, mert ebben az időszakban zajlott Békés megye újratelepítése, azaz nem sokkal korábban érkezhettek a szlovákok mellett a németek és a románok is a vidékre.

A Várkonyi 70 kiállításról szólva a kurátor elmondta: Várkonyi János nagy múltú, evangélikus családból származik, a művész maga is mélyen vallásos, néhány éve sok festményét az eklézsiának ajándékozta.

Az egyik blokkban a művész korai, nyolcvanas években festett képeit mutatják be, a másikban a reformáció korához kötődő alkotásokat, Luther-ábrázolást és Krisztus-képeket állítanak ki. A nyolc nagyméretű táblakép a festő szülővárosához való kötődését mutatják be, öt képen Munkácsy Mihály alakja jelenik meg, emellett Várkonyi János mostanáig kevésbé ismert pasztellképei is helyet kapnak a kiállításon - mondta Gyarmati Gabriella.

A kiállítások április 19-ig tekinthetők meg, ez idő alatt a múzeum a reformációról szóló előadássorozatot szervez főként Békés megyei lelkészek közreműködésével.

A tárlatot Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke nyitja meg.

Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő reformtéziseit a wittenbergi vártemplom kapujára, ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét. A reformáció emlékévében csaknem négyszáz programot tartanak szerte a Kárpát-medencében.

(MTI)