2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.01.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nagy megtiszteltetés Magyarországnak, hogy díszvendég lehet Európa egyik legnagyobb és legrangosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításán, a berlini Nemzetközi Zöld Héten Internationale Grüne Woche - IGW), amelyen több mint négyszázezer ember előtt mutatkoznak be a magyar agrárium kiválóságai - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön a német fővárosban, a kiállítást megnyitó beszédében.

A miniszter kiemelte, hogy elismerés illeti a magyar mezőgazdaság valamennyi szereplőjét, mert "a magyar vidék dolgozóinak fáradhatatlan, minőségre törekvő és precíz munkája nélkül" Magyarország nem kapta volna meg a díszvendégi címet.
A kizárólagos partnerországi státusz révén "Németország szívében egy kis Magyarországot teremtünk, piros-fehér-zöld hétté alakítjuk a Zöld Hetet" - mondta Fazekas Sándor.

Christian Schmidt német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter beszédében a két ország közötti történelmi kapcsolatokat méltatva rámutatott a Németország újraegyesítéséhez adott magyar hozzájáruláshoz. Hangsúlyozta: "a németeknek minden okuk megvan arra, hogy hálásak legyenek a magyaroknak".

Michael Müller, a tartományi rangú Berlin kormányzó polgármestere a több ezer vendég részvételével tartott megnyitó ünnepségen mondott köszöntőjében kiemelte, hogy a német fővárost szoros és kiváló kapcsolat fűzi össze Budapesttel, és az idén ünneplik a testvérvárosi szerződés aláírásának 25. évfordulóját.

A szociáldemokrata politikus aláhúzta: "fontos és jó jelzés, hogy ezekben a politikailag viharos időkben" az IGW díszvendége "egy kelet-európai ország, amely a barátunk".

A megnyitó gálán magyar művészek léptek fel, köztük Pál István Szalonna és Bandája, valamint Ferenczi György és a Rackajam, az ünnepség utáni fogadáson pedig Buday Péter mesterszakács jóvoltából egyebek között karcagi birkapörköltet és spenóttal töltött süllőt szolgálnak fel a magyar borok mellé.

A mintegy 1700 négyzetméteres magyar nemzeti pavilonban a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Magyar Nemzeti Kereskedőház és több más partner együttműködésével 33 kiállító mutatkozik be, magas minőségű termékek széles kínálatával, köztük kolbászféleségekkel, borokkal és édességekkel.

Az IGW-n ismét megjelenik a Magyar Nemzeti Kereskedőház prémium minőségű termékeket összefogó Áldomás márkája is, amely egységes arculatot biztosít belföldön és külföldön egyaránt a magyar termelőknek. A közösségi márka tavaly mutatkozott be az IGW-n, idén pedig már meg is kóstolhatja a termékeket a német közönség. A kiállításon disztribútori tárgyalásokat is folytatnak, mert kiemelt cél, hogy az Áldomás termékek a német piacon is sikeresek legyenek.

Magyarország az idén 45. alkalommal vesz részt az IGW-n, és 2010 után már másodszor nyerte el a partnerországi címet. A vásárt 82. alkalommal rendezik meg, 66 országból 1650 kiállító vesz részt rajta.

A január 29-ig tartó rendezvény az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Ezzel kapcsolatban Fazekas Sándor a magyar közmédiának elmondta, hogy pénteken magyar-német agrárdigitalizációs szerződést írnak alá német partnerével, Christian Schmidttel, és legalább húsz miniszteri és államtitkári szintű kétoldalú találkozót tartanak.

(MTI)