2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Balassi Intézet - Budapest
Cím: 1016, Budapest Somlói út 51.
2017.01.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ünnepi megemlékezéseket tartanak itthon és világszerte a magyar kultúra napja alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet szervezésében. Koncertek, kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások várják a közönséget.

A külföldi magyar intézetek, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében csaknem 25 országban tartanak megemlékezéseket a magyar kultúra napja alkalmából az idén - közölte a Balassi Intézet az MTI-vel csütörtökön. A programok között neves magyar és külföldi előadók közreműködésével komolyzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások is megtalálhatók.

Január 19-én a Collegium Hungaricum Bécs nagytermében ünnepi koncertet tartanak, amelyen Meláth Andrea operaénekesnő Szabó Ferenc József zongorakíséretével magyar dalokat énekel.

A képzőművészetet helyezi a középpontba Atlasz Gábor kortárs festőművész alkotásainak bemutatásával a Collegium Hungaricum Belgrád. A csütörtöki tárlatmegnyitón Jovanka Visekruna belgrádi zongoraművész Liszt Ferenc műveiből játszik.

Január 23-án ifjabb Kurtág György, Lukács Miklós és Gőz László triója, a Moment's Notice amerikai egyesült államokbeli koncertjét követően érkezik a Collegium Hungaricum Berlinbe, hogy európai premieren mutassa be a Binaura alkotócsoporttal közösen létrehozott új produkcióját.

A Balassi Intézet - Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatának Magyar Művészeti Szalon című programján január 27-én Crossing the borders címmel CD-bemutató koncertet ad a belga Clarnival klarinét kvartett. Az est magyar szólistája Pintér László Zsolt (oboa) és Annus Réka (ének).

Budapesten január 26-án a Balassi Intézet galériájában nyílik meg Balla Demeter fotográfus Töredékek című kiállítása.
A Bukaresti Magyar Intézet január 17. és 23. között több programot szervez. Az idei rendezvények fókuszában a magyar diaszpóra kulturális értékei állnak, ehhez kapcsolódóan fotóművészeti performansz, irodalmi est, koncert és filmvetítés szerepel a programok között.

Pénteken koncerttel emlékeznek Bács Lajos karmesterre, pedagógusra és zeneszerzőre, Andrei Kivu gordonkaművész és Verona Maier zongoraművész fellépésével. Nagyszebenben a Híd Kulturális Egyesülettel partnerségben január 20-án és 21-én a Habitus Könyvesboltban vetítik Uher Ödön Mire megvénülünk, Janovics Jenő Az utolsó éjszaka, valamint Korda Sándor Aranyember című alkotását. Január 23-án Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetemen Uher Ödön és Janovics Jenő filmjeinek vetítésére várják a közönséget.

Január 30-án a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban nyílik meg Babinszky Csilla és Moizer Zsuzsa Dream of the Mind című kiállítása.

Magyarország Helsinki Nagykövetsége és a Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki a követség épületében ünnepi koncertet szervez, amelyen Kelemen Barnabás hegedűművész, Virva Garam zongoraművész és Mervi Myllyoja hegedűművész Bartók, Sibelius és Sosztakovics műveiből ad elő.

Az isztambuli Magyar Kulturális Központ Szigetvár-napot rendez, amelyen Sadik Müfit Bilge, az Oszmánok Magyarországa című könyv szerzője Szigetvár 1566-os ostromáról tart előadást. Az eseményen résztvevők megtekinthetik az 1566 című animációs filmet. A filmvetítést követően Erdal Salikoglu író, műfordító, Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének fordítója, mutatja be legújabb munkáját: Újkéry Csaba Szigetvár trilógiájának török nyelvű fordítását.

A ljubljanai Balassi Intézet szervezésében január 23-án a Cankarjev domban az Aurora női kórus Kodály Zoltán és Liszt Ferenc műveiből énekel, Barcza Bea zongoraművész közreműködésével, továbbá az Új Muravidék Citeraegyüttes koncertprogramját is hallhatják az érdeklődők.

A moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban Zékány Dia és Nemes Csaba képzőművészek részvételével beszélgetést tartanak a The space between us című magyar képzőművészeti kiállítás kapcsán.

A Párizsi Magyar Intézet január 21-én rendezi meg az immár hagyománnyá vált szépkiejtési versenyét.

Január 21-én a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben magyar tudósokat, zeneszerzőket, sportolókat és művészeket megismertető játékos vetélkedőt szerveznek gyerekeknek.

A színházé lesz a főszerep a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében a Kis Színpadon. Január 21-én Márai Sándor Hallgatni akartam című monodrámáját Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművésze adja elő.

Január 23-án Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint dzsesszkoncertet ad a Prágai Magyar Intézetben.

A Római Magyar Akadémián csütörtökön Metafisiche e metamorfosi (Metafizika és metamorfózis) Valerio Adami, Fürjesi Csaba, Hervé-Lóránth Ervin címmel nyílt kortárs művészeti kiállítás. A vernisszázson a Music Fashion Jazz Agency lép fel.

Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester emlékére rendeznek kerekasztal-beszélgetést a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben január 24-én.

A Tallinni Magyar Intézetben Varga Gábor Farkas Szövegelés - művészkönyvek és papírkivágások című kiállítása nyílik meg a magyar kultúra napja alkalmából.

A Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében a Moment's Notice ad koncertet a DZiK Kulturális Központban január 24-én.

A Horvát Írók Társasága Az ember itt kevés a szeretetre címmel decemberben jelentette meg Pilinszky János válogatott verseit Sokcsevits Dénes, a Zágrábi Magyar Intézet igazgatójának fordításában. A kötetet január 21-én mutatják be a Zágrábi Magyar Intézetben.

(MTI)