2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2017.01.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A koronázásról és koronázási kincseinkről szóló filmvetítéssel, kiállítással és előadással is várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum vasárnap, a magyar kultúra napján.

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film vetítése után az érdeklődők feltehetik kérdéseiket Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezőknek, valamint a Magyar Tudományos Akadémia BTK TTI "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport vezetőjének, Pálffy Gézának - hangzott el a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A film rendezői mind az öt magyar koronázóvárosba - Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest -, mindegyik koronázótemplom színhelyére és a Szent Korona legfontosabb őrzési helyeire, összesen csaknem húsz helyszínre kísérték el a szakértőket.

Az Utolsó felvonás - IV. Károly koronázása - 1916 című időszaki tárlat kurátora, Tomsics Emőke az utolsó magyar király, IV. Károly és felesége, Zita királyné 1916. december 30-i koronázásáról tart előadást, az időszaki kiállítás látogatói pedig betekintést nyerhetnek egyebek mellett a koronázás mozzanataiba.

Ezen a napon mutatkozik be egy multimédiás tárlatvezető mobilalkalmazás is, amely a Kelet és Nyugat határán című kiállításban vezeti végig az érdeklődőket. A régészeti tárlaton az érdeklődők interaktív térkép és terembemutatók segítségével fedezhetik fel a Kárpát-medence népeinek örökségét, és mintegy félórányi hanganyag hívja fel a figyelmet a legérdekesebb tárgyakra. A Túrám alkalmazás ingyenesen tölthető le.

A magyar kultúra napjával elindul a múzeum farsangi programsorozata is, amely az utolsó magyar király koronázása jegyében telik. Február másodikától kezdve négy csütörtökön vehet részt a közönség az Utolsó felvonás - koronázás a színfalak mögött című Élő Múzeum programon, amelyen a résztvevők azt is átélhetik, miként zajlott le az utolsó királykoronázás a háború kellős közepén.

Az Utolsó felvonás című időszaki tárlatot az 5-6. és 7-8. osztályos csoportok múzeumpedagógiai foglalkozásokon ismerhetik meg, továbbá a kurátorok január 28-tól szombatonként 11 órától tárlatvezetéseket tartanak.

A legkisebbek drámapedagógiai órán ismerhetik meg a koronázási ünnepségek jellemzőit, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek a múzeum ruhatárában bérelhető családi felfedező hátizsákkal ismerkedhetnek meg a tárlatokkal. A 100/100 Kalandozás a múzeumban zárás után program február 22-én 17 órától várja a kulisszatitkok iránt érdeklődőket.

Pénteken és február 17-én Szabó Ádám régész segíti a látogatókat a "kőfejtésben" a Lapidáriumban. A legújabb avar kori kutatási eredményeket bemutató, multimédiás érdekességeket is felvonultató, Életre kelt avarok - Avars revived című tárlat a február 28-tól március 2-ig zajló nemzetközi régészeti tanácskozáshoz kapcsolódva nyílik.

Január 29-én zár a Schwanner/Idők című kiállítás, amelyben szombaton Fisli Éva kurátor vezeti végig az érdeklődőket.

(MTI)