2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.01.18.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hétfőn adják át a Bárka-díjakat, értékelik a múlt évi lapszámokat és bárkás tevékenységet, valamint bemutatják az idei első lapszámot a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermében.

Elek Tibor főszerkesztő az MTI-nek elmondta: 2015-ben az irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat "felért a csúcsra", azóta a cél az akkori számok színvonalának megőrzése, "tartalmas, gazdag, minőségi irodalmat közvetítő lap készítése".

Tavaly "nem kevésbé jó évet zártak", mint 2015-ben - fogalmazott, kiemelve az 1956-os tematikus különszám elismertségét.

A Bárka idén 25. évfolyamába lép, ennek apropóján őszre terveznek egy nagyszabású jubileumi ünnepséget - mondta Elek Tibor. Az idei lapszámokban reflektálnak az Arany János- és a Szabó Magda-emlékévre, foglalkoznak az irodalom és a történelemoktatás helyzetével. Idén nyáron ismét Irodalmi Humorfesztivált rendeznek a Gyulai Várszínházzal közösen, amelyen Dragomán György, Kiss Judit Ágnes, Garaczi László, Zalán Tibor már biztosan jelen lesznek.

A Békéscsabai Jókai Színházzal közösen pedig idén ismét drámaíró pályázatot hirdetnek - fűzte hozzá a főszerkesztő.
A hagyományoknak megfelelően idén is törekszenek új szerzők felfedezésére, pályára segítésére, Papírhajó rovatukban folyamatosan reflektálnak a gyermekirodalmi szövegekre.

"A Bárka továbbra is szeretne igazi szellemi-kulturális műhely, a határon túli magyar írók, költők egyik legfőbb fóruma maradni" - fogalmazott Elek Tibor.

Az elmúlt 25 év tapasztalataira vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette: az látható, hogy az olvasók a könnyebben befogadható, szórakoztató, olvasmányosabb szövegeket keresik, épp ezért a folyóiratban közölt tanulmányok igazodtak ehhez, esszé jellegűek lettek.

Az idei első lapszám Darvasi László írót, valamint a gyermek- és ifjúsági irodalmat helyezi a központba. Közlik Darvasi elbeszélését, egy esszéjét, a legújabb regényéről kritikát, valamint egy vele készített interjút.

A lapban megjelenő Kosztolányi-blokk - három esszét közölnek a műveiről - már a másik nagy témához, az ifjúsági irodalomhoz kapcsolódik, ahogyan a Gyerekkorkép című kiállítás képzőművészeti anyaga és az arról szóló tanulmány, valamint a Párhuzamos világok című drámaantológiáról szóló kritika is.

Az első lapszámban emellett Tőzsér Árpád versei, Orbán János Dénes prózája, továbbá Krasznahorkai László- és Esterházy Péter-kritika is olvasható.

Hétfőn este Seregi Zoltán színházigazgató, a lap felelős kiadója adja át a 2016-os Bárka-díjakat. A pénzjutalommal járó elismerést 2000-ben alapította a szerkesztőség, minden év végén a laphoz hosszabb ideje kötődő szerzők között osztják ki, akik az adott évben is jelentős publikációkkal gazdagították a folyóiratot és olvasóit. Idén Acsai Roland költő, író; Kolozsi Orsolya kritikus és a Békésen élő Szil Ágnes író, kritikus veheti át a díjat.

(MTI)