2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.01.18.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Változatos programsorozattal köszöntik a magyar kultúra napját Békés megyében, ahol kiállításokat, irodalmi rendezvényeket, koncerteket szerveznek a közművelődési intézmények.

Békéscsabán egy hétig tartó rendezvénysorozattal tisztelegnek a magyar kultúra napja előtt. Csütörtökön a Lencsési Könyvtárban Szelekovszky László fafaragó kiállítása nyílik meg, ugyanaznap a Meseházban Elsa Valle és Winand Gábor ad jazzkoncertet.

Pénteken Born Gergely ad elő A kígyókirálytól Atilláig - a magyar ősmesék világa és tanulságai címmel az Arany János Művelődési Házban. A Munkácsy Emlékházban Bocz Gyula (1937-2003) Munkácsy-díjas szobrász kiállítása, a Jaminai Közösségi Házban pedig a Márvány Fotóműhely 2016. évi díjnyertes munkáinak tárlata nyílik meg aznap. Szintén pénteken a 12. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep a város számára felajánlott alkotásainak kiállítása nyílik meg a Békéstáji Művészeti Társaság szervezésében.

Szombaton a Lencsési Közösségi Házban Pálfy Margit színművész válogat Csoóri Sándor, Nagy László és Szécsi Margit verseiből önálló előadói estjén.

Vasárnap este a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar ünnepi gálaestjével ünnepelnek, a koncerten Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Weiner Leó művei csendülnek fel Cser Miklós vezényletében. Itt adják át a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket.

A Munkácsy Mihály Múzeum kamaratermében vasárnap nyílik meg a Békés megye kincsestára - Védett egyházi kincseink című tárlat.

Hétfőn a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezik a 2. Közösségi Gálát, amelyen Zséda is fellép. Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész-kiadóvezetővel Bod Péter irodalomkritikus beszélget a Békés Megyei Könyvtárban; a Jókai Színházban pedig este ünnepi Bárka-estre és a Bárka-díjak átadására kerül sor.

Gyulán pénteken és szombaton először tekintheti meg együtt a nagyközönség a Himnusz eredeti kottáját és kéziratát. Szombaton az Erkel Ferenc Emlékházban óránként induló tematikus tárlatvezetéseket szerveznek.

Orosházán is több napon keresztül ünneplik a magyar kultúra napját. Pénteken rendezik a Kölcsey Ferenc versmondó és népdaléneklési versenyt a Székács József Evangélikus Iskolában; aznap a művelődési központban megnyílik Szelényi Katalin képzőművész kiállítása.

Ugyanott szombaton kora délután Kurkó József és Nemcsák Károly színművészek Európa közepén című zenés-verses előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Az orosházi képtárban január 26-án nyílik Kerti Károly György festőművész Kavicsok fényben című kiállítása, amely március 3-ig tekinthető meg. A Nagy Gyula Területi Múzeumban január 28-án Toroczkó mutatkozik be.
Szarvason a Cervinus Teátrumban szombat este musicalgálát szerveznek.

Békésen január 22-én, vasárnap a városi művelődési központban a helyi iskolák tanulóinak ünnepi gálaműsorával tisztelegnek a magyar kultúra napja alkalmából. A rendezvényen fellép a Belencéres Néptáncegyüttes is Mikor mentem a faluból kifelé című műsorával.

A mezőberényi Orlai Petrics Soma Kulturális Központban szerdán Körök, egyletek - a civil társadalom története Békés megyében címmel tart előadást Bódán Zsolt történész. Pénteken Kálmán Imre A cirkuszhercegnő című operettjét adják elő, szombaton a 15 éves Berény Táncegyüttes jubileumi előadását tűzik műsorra.

Vésztőn január 23-án Kölcsey Ferenc életéről és munkásságáról nyílik kiállítás a Sinka István Művelődési Központban, a tárlat február 15-ig tekinthető meg. Nagy András Balázs, a Vésztő - Mágor Történelmi Emlékhely vezető helyettese a 110 éve született vésztői Metykó Gyula festőművészről tart előadást. Délután Ökrös Nóra fotókiállítása nyílik meg, majd este ünnepi műsor zárja az emlékezést, amelyen mások mellett fellép a Sárrét Táncegyüttes és a Kankalin citerazenekar.

(MTI)