2023.12.23.
Móra Ferenc Múzeum

Megvannak az új Tömörkény-díjasok

2023.08.30.
Móra Ferenc Múzeum

35 ezren az ókori Kína-kiállításon

2023.08.10.
Móra Ferenc Múzeum

10 ezer ugróegeret szolgáltak fel a lakomán

2023.06.26.
Móra Ferenc Múzeum

7500-an az idei Múzeumok Éjszakáján

2023.05.18.
Móra Ferenc Múzeum

A színpompás kínai agyagkatonák

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Cím: 6720, Szeged Roosevelt tér 1-3.
Telefonszám: (62) 549-040
Nyitva tartás: H-V 10-18
2017.01.17.
Móra Ferenc Múzeum
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az ausztrál bennszülöttek, az Aboriginek hiedelemvilága írta át a Határtalan Régészet című magazin szerkesztését. A róluk szóló cikkhez egy Aboriginről készült fotót is csatoltak a szerkesztők, amit azonban ki kellett hagyni a folyóirat legfrissebb számából. Ugyanis ha nem bizonyítható, hogy a képen látható férfi még él, akkor nem használhatják fel a fotóját: a bennszülötteknél a halottak bárminemű ábrázolása szigorúan tilos.

Az ausztrál bennszülöttek váltak a Határtalan Régészet című újság „vendégszerkesztőivé”: a legfrissebb számban egy hosszabb írást olvashatunk az Aboriginek hiedelemvilágáról, vallásáról. A cikkhez a szerkesztők egy bennszülöttet ábrázoló fotót is csatoltak, melyet azonban a szerző kérésére ki kellett hagyni a magazinból.

Az Aborigineknél a halottakat ugyanis különleges szabályok vették körül. Ha valaki elhunyt, akkor több éven keresztül tilos volt kiejteni a nevét: ha egy társalgás során mégis felmerült a személy, akkor körül kellett írni őt a név kimondása nélkül. Ugyanez vonatkozott, vonatkozik mind a mai napig a halottak fotóira is: a halottat ábrázoló fotókat tilos megjelentetni. Így a Határtalan Régészetből végül kimaradt az Aborigint ábrázoló kép, mert a szerkesztők nem tudták biztosan, hogy az adott bennszülött él-e még vagy már meghalt.

Az ausztrál bennszülöttek hiedelemvilága több tízezer évre nyúlik vissza: a világon ma ismert legkorábbi hamvasztásos temetkezés negyvenezer évvel ezelőttről tőlük származik. Az Aboriginek úgy tartották, hogy miután az égi szellemek megteremtették a világot, az ősi szellemek csillagokká, növényekké, vízlelő helyekké, sziklákká változtak, s így mind a mai napig itt vannak közöttünk.

Nagyon szigorú társadalmi rend szerint éltek, szertartásaik kiemelt fontosságúak voltak. Napjainkban is komolyan veszik a nők és a férfiak különválasztott „területeit”: ha egy régészeti feltárás során például kifejezetten női vagy férfi lelőhely kerül elő, akkor csak az adott nemű régészek léphetnek a terepre.

A Határtalan Régészet című magazin legfrissebb számának középpontjában az istenek, a különböző népek vallása áll. A magazin negyedévente jelenik meg azzal a céllal, hogy színes, izgalmas formában mutassa be a régészet különböző területeit a szakemberek és a régészet iránt érdeklődő laikusok számára egyaránt.