2023.10.22.
Székely Nemzeti Múzeum

Újra megnyitja kapuit a Székely Nemzeti Múzeum

2023.05.21.
Székely Nemzeti Múzeum

Száztizenegy év a tervtől a megvalósításig

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Székely Nemzeti Múzeum - Sepsiszentgyörgy
A múzeum épülete
Cím: 520055, Sepsiszentgyörgy str. Kós Károly 10. / Kós Károly u. 10.
Telefonszám: (267) 312-442
Nyitva tartás: A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítási munkálatok miatt nem látogatható, várjuk látogatóinkat továbbra is szeretettel ideiglenes kiállítóhelyünkre, a Lábasházba (Szabadság tér 7.).
2017.01.10.
Székely Nemzeti Múzeum
hír, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Január 15-ig látogatható a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum közös tárlata, az „Indulj el egy úton...” Kallós Zoltán című időszakos kiállítás, amely az erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő életét és munkásságát mutatja be.
Kézírásos daloskönyv
A kiállítás megszületéséhez a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet társrendezőként járult hozzá.

Kallós Zoltán 1926. március 26-án a mezőségi Válaszúton (Kolozs megye) született, és jelenleg is ott él. Meghatározó szerepe volt mind a magyarországi, mind a romániai magyar táncházmozgalom megszületésében és kibontakozásában, mai eredményeiben és megújulásában. Személyes kapcsolatrendszerén keresztül önzetlenül segítette hozzá a népzene, néptánc, népköltészet iránt érdeklődő teljes generációkat a Mezőség, Gyimes, Kalotaszeg és Moldva népéletének megismeréséhez és megéléséhez.

Kallós Zoltánban Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtőjét tisztelhetjük. Az általa Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag a mai napig páratlan. Korán felismerte a hagyományos kultúra gyorsuló változását, és életét mintegy küldetésként teljesen a kutatásnak szentelte. Számos korábbi, rendszerváltás utáni elismerése mellett 2014-ben nyerte el a Nemzet Művésze címet.

A tárlat hétköznapokon 9 és 16 óra között, hétvégén 9 és 14 óra között látogatható.