2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.12.07.
hír, képzőművészet, politikatörténet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A politika és a kultúra társadalmi kölcsönhatásaira kívánja helyezni a hangsúlyt projektjeiben a prágai Cseh Nemzeti Galéria, amely szerdán ismertette jövő évi terveit.
Cseh Nemzeti Galéria
Charty Story cím alatt már januárban nagyszabású kiállítás nyílik a szocialista Csehszlovákia legnagyobb hatású ellenzéki polgárjogi mozgalmáról, amelynek Václav Havel drámaíró és egykori cseh államfő volt a vezéregyénisége. A kiállításra és a kísérőrendezvényekre a mozgalom megszületésének 40. évfordulója alkalmával a Salma-palotában kerül sor.

"A Charta az alapvető emberi jogok aktív védelme mellett foglalt állást. A rendezvényt Ivan Martin Jirous, a cseh underground vezéralakjának a sorsára építjük fel" - mondta Jirí Fajt, a Nemzeti Galéria igazgatója újságíróknak prágai sajtótájékoztatóján.

Márciusban Aj Vej-vej kínai képzőművész és polgári aktivista műveit mutatják be a Kiállítási Palotában, amely a Cseh Nemzeti Galéria központja és székhelye. Aj Vej-vej nem ismeretlen a cseh közönség előtt, tavaly az Évkörök című alkotásait mutatta be a Nemzeti Galéria.

Nagy érdeklődésre tarthat számot a II. Ferdinánd, a reneszánsz Habsburg uralkodó és mecénás Prága és Innsbruck között című őszi tárlat a Wallenstein-palotában. A tervek szerint erre a kiállításra több európai - főleg ausztriai - múzeumból is értékes korabeli műtárgyakat hoznak Prágába. "A kiállítás több intézmény közös munkája lesz, s a közönség mintegy 300 darab nagyon értékes alkotást és kuriózumot láthat majd" - mutatott rá Fajt.

A világ kortárs képzőművészetét Gerhard Richter német festő retrospektív kiállítása képviseli. Mintegy hatvan, a neves művész egész életművét felölelő alkotás lesz látható Prágában.

(MTI)