2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2016.12.08.
1956, hír, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megnyitották a Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri kiállítását csütörtökön Salgótarjánban, amely az 1956-os sortüzek áldozatainak állít emléket.

Fekete Zsolt (MSZP), Salgótarján polgármestere a Múzeum téri rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a hatvan évvel ezelőtti eseményeket, a forradalmat és szabadságharcot, illetve az azt követő megtorlást a művészet erejével lehet igazán átélhetővé tenni.

Az alkotók a művészet eszközeivel teszik újraélhetővé 1956 azon napjait, amikor a magyar nemzet egységesen megmozdult azért, hogy megharcoljon a szabadságért és a függetlenségért - mondta.

A polgármester hangsúlyozta: annak a mondatnak, hogy nem felejtünk, és nem akarunk felejteni a szüleink, a nagyszüleink miatt, csak akkor van értelme, ha nem engedjük felejteni a következő generációt sem, ha tovább adjuk a tudást.

Ezért közös feladatunk és felelősségünk biztosítani, hogy a jövő nemzedékek is megismerhessék történelmünk fontos eseményeit és emlékhelyeit - mondta Fekete Zsolt.

A politikus kitért arra, hogy az 1956-os sortűz helyszíne, a December 8. tér emlékeztet Salgótarján történetének meghatározó eseményére, sorsfordító tragédiájára.

A város önkormányzata a Pofosz országos elnökségével közösen indítványozta a tér történelmi emlékhellyé nyilvánítását, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság pedig támogatta és a kormány elé terjesztette a kezdeményezést - közölte.

A polgármester köszönetet mondott a Magyar Művészeti Akadémiának és a kiállító képzőművészeknek, hogy a tárlaton látható alkotásaikkal segítenek megidézni a történelmet.

A tárlatot Szemadám György képzőművész, az MMA elnökségi tagja nyitotta meg. A nagyméretű kültéri installáció formájában látható művek a tizenkét dicsőséges napnak és a sortüzek áldozatainak állítanak emléket.

Mosonmagyaróvár után 12 napig látható majd Salgótarjánban a tárlat.

Salgótarjánban december 8-a városi gyásznap. 1956-ban ezen a napon dördült el a 46 halálos áldozatot követelő sortűz. A központi megemlékezést kora este tartják a December 8. téren.

(MTI)