2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.12.02.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum szerint egyre többen érdeklődnek olyan hozzátartozójuk iránt, aki szovjet munkatáborokban elhunyt el.
Szovjet munkatábor
Bonhardt Attila, a Hadtörténeti Levéltár és Irattár igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában arra a kérdésre, hogyan lehet a fiataloknak elmagyarázni, hogy mi történt, úgy válaszolt: a téma iránt nem csökken az érdeklődés, mivel egyre többen érdeklődnek gulágban eltűnt, elhunyt hozzátartozójukról.

Emlékeztetett, hogy becslések szerint 600 ezer magyar került fogságba, a szovjetek az adataik szerint 500 ezer embert regisztráltak a táborokban, és 66 ezer emberről tudnak, akik a gulágban hunytak el. E szerint százezer magyar már azelőtt meghalhatott, hogy odaértek volna a munkatáborokba és 400 ezren térhettek vissza.

Závodi Szilvia, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos titkára a műsorban arról beszélt, hogy új elektronikus katalógust tettek hozzáférhetővé a múzeum honlapján, amely a hadifogolyként elhurcolt magyar katonák személyes emléktárgyai, vagy használatai tárgyait összegzi, ezek jelentős részéből pedig augusztusban kiállítás is nyílt.

(MTI)