2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Katona József Múzeum - Kecskemét
Cím: 6000, Kecskemét Bethlen krt. 1.
Telefonszám: (76) 481-350
Nyitva tartás: H-P 8-16
2016.12.01.
Katona József Múzeum
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Kecskeméti Katona József Múzeum régészei Wilhelm Gábor vezetésével újabb hiteles bizonyítékokat találtak a mai Kecskemét egyik elődtelepülésének történetéről. Két nagyobb lelőhelyen indult meg a munka közel 25.000 m2 felületen, és azt lehetőségekhez képest feltárva, többek között a Kr. u. 10-12. századi Árpád-kor lakóhelyeit kutatták fel.
Régészeti ásatás az északi elkerülő út folytatásának nyomvonalán

A zord időjárás ellenére folyik a régészeti munka a kecskeméti északi elkerülő út második ütemének nyomvonalán: 25 munkás és a múzeum 6 munktársa dolgozik a helyszínen, amelynek során szarmata kori és Árpád-kori településekre bukkantak.

„Jóval intenzívebb az eredmény, mint amit a próbafeltárás mutatott, hiszen közel 250 jelenség került elő, szép, telepített rendszerben. 3 darab 12. századi pénz datálja a települést, aminek két fázisát sikerült megfigyelnünk. Figyelemreméltó, hogy az épületek szabályos, utcaszerű rendszerben helyezkednek el, ezt Kecskemét környékén már a Mercedes gyárnál lezajlott feltárásnál is sikerült megfigyelnünk. Ami szintén kiemelkedő, hogy szemmel láthatóan ehhez a rendszerhez van tájolva az összes többi egyéb funkciójú jelenség is: a nagyméretű állattartó karámok, vermek, kutak szerkezete is illeszkedik az épületekhez. Az is fontos, hogy igen nagy mennyiségű kerámiaanyag került elő az objektumokból, ami az Árpád-kori településeken nem megszokott ” – mesélte Wilhelm Gábor, a Katona József Múzeum régészeti koordinátora.

A NIF Zrt. megbízásából a Forster Központ alvállalkozójaként a kecskeméti Katona József Múzeum három helyszínen kezdett megelőző feltárásokat a májusban végzett próbafeltárások eredménye nyomán. Összesen közel 55 ezer négyzetméter összeflületen folyik a kutatás, a munkálatok február végén fejeződnek majd be ezeken a szakaszokon.

Az elkerülő útnál folyó ásatás során előkerültek épen maradt kemencék, tetőszerkezeti nyomok, kutak, élelemtárolásra szolgáló gödrök és három pénzérme is. Az érmék a 12. századból származnak, úgynevezett anonim dénárok.

„1140 és 1160 között vertek ilyen pénzt. Azért így hívják, mert nincs rajta az aktuálisan uralkodó király neve, amit az ezt megelőző és az ezt követő korszakban is jelöltek. A leletek kerámiarésze nem alkalmas a pontos behatárolásra, ezért is fontosak a pénzérmék” – tudtuk meg Wilhelm Gábortól.

A dombot, ahol az ásatás zajlik, hamarosan elbányásszák majd. Mivel a feltárt helyszín így megsemmisül, a régészek felelőssége hatalmas: fontos, hogy aprólékosan dokumentáljanak minden adatot.

November közepe óta további két helyszínen folynak még az ásatások, Hetényegyházán a templom mellett Mészáros Mónika vezetésével zajlik egy szarmata település emlékanyagának feltárása, közel 60 darab kúttal. Egy másik részen pedig egy 10. századra keltezhető megtelepedés kisebb faluját találták meg, amely valószínűleg a környék egyik legkorábbi magyar települése lehet.

A leleatanyagok a kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményébe kerülnek majd, 1 éven belül nyilvántartásba veszik az emlékeket, akkortól beraktározva, rekonstruálva várják majd, hogy egyszer egy Kecskemét történetét feldolgozó kiállításon a nagyközönség előtt is megjelenhessenek.