2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2016.11.30.
fotóművészet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az amerikai Life magazin legtöbb címlapfotóját készítő világhírű fényképész, Philippe Halsman több mint 300 képéből nyílik retrospektív kiállítás a madridi Caixa Forum múzeumban december 1-én - jelentették be a szervezők a tárlatot bevezető szerdai sajtótájékoztatón a spanyol fővárosban.

A svájci Musée de l'Elysée által rendezett vándorkiállítás a Döbbents meg! címet viseli, utalva ezzel arra, hogy Halsman meghökkentő, merész portréival vált világhírűvé, és a XX. század egyik legjelentősebb fotósává.

Az észt születésű, de az Egyesült Államokba emigrált Philippe Halsman újszerű munkamódszereit jól példázza, hogy 1949-ben például fotóinterjút készített Fernandel francia színésszel, aki a feltett kérdésekre csak gesztusokkal és mimikával válaszolhatott. A sorozat óriási sikert aratott.

Halsmanhoz köthető Jumpology kifejezés is. Ő volt az első, aki arra kérte modelljeit, hogy ugorjanak a levegőbe, és így készített felvételt róluk. "Amikor az ember valakit arra kér, hogy ugráljon, az illető figyelme az ugrásra összpontosul, és ezáltal az összes álarca lehullik, és ekkor a valódi embert ismerhetjük meg" - magyarázta a fotós, akinek ugrálós sorozatában Marilyn Monroe-tól kezdve Richard Nixonig rengeteg híresség szerepelt.

Ikonikus képeit között tartják számon Salvador Dalíról készült portréit, akivel szakmailag egymásra is találtak; együtt tervezték meg a szokatlan, szürreális fényképeket, amelyek kivitelezése meghaladta a kor a technikai lehetőségeit, lényegében a Photoshop előtti manipulált felvételek. A legismertebb ezek közül a Dalí Atomicus című portré, amelyen a festő és Léda Atomica című képe látható a mennyezetről lógó bútorok, loccsanó víz és ugró macskák között.

Az 1979-ben, 73 évesen elhunyt művész képeiből készült tárlatot március végéig lehet megnézni Madridban.

(MTI)