2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2016.11.30.
Miniszterelnökségi Sajtóiroda
díjak, hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára, valamint Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a kulturális örökség védelméért felelős miniszter elismerését adta át Ehmann Gábornak a Nemzeti Múzeumban 2016. november 29-én.
Hun kori szerszámveret

Szerencsére mindig vannak olyanok, akik úgy járnak el, ahogy az elvárható, és hogyha régészeti leletre bukkannak, akkor azt bejelentik – mondta el Dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára az ünnepélyes átadáson. Így járt el Ehmann Gábor is, amikor 2016 tavaszán Telki határában egy régészeti leletnek tűnő fémtárgyat talált, melyről értesítette a Magyar Nemzeti Múzeumot. Ez az elfogadható, ez a helyes, ez a példaértékű magatartás: ha valaki régészeti leletre bukkan, akkor azt be kell jelenteni, egyrészt mert a talált lelet az állam tulajdona, másrészt pedig jelentős tudományos ismereteknek a forrása – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A hun kori, 125 darabból álló leletegyüttes rendkívül értékes, jelentősége kiemelkedő – tette hozzá.

A múzeum egy olyan intézmény, amiről általában azt gondoljuk, hogy tárgyaknak a gyűjteménye, de közelebb járunk a valósághoz, ha arra gondolunk, hogy a múzeum egy közösségnek a terepe, egy olyan közösségnek, ami a tárgyakat értelmezi, gondozza, a tárgyakon keresztül tart bemutatást – mondta el Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A régész csak akkor tudja a letűnt korokkal kapcsolatos információkat megszerezni, ha a lelőhelyet nem bolygatták meg, ezért fontos, hogy Ehmann Gábor a helyszín bolygatása nélkül értesítette a Magyar Nemzeti Múzeumot – emelte ki a főigazgató.

Ehmann Gábort, a leletegyüttes bejelentésével régészeti örökségünk védelme érdekében tanúsított példaértékű, jogkövető magatartásáért a kulturális örökség védelméért felelős miniszter elismerésben részesítette, amit a Magyar Nemzeti Múzeumban Dr. Puskás Imrétől, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkárától, valamint Varga Benedektől, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójától vehetett át.