2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.10.18.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Retrospektív tárlattal tiszteleg Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), a francia impresszionizmus kiemelkedő mestere művészete előtt a madridi Thyssen-Bornemisza múzeum.

A kedden nyíló, Renoir: Intimitás című kiállításon a művész 78 alkotását mutatják be, a képek 50 országból érkeztek a spanyol fővárosba erre az alkalomra.

Mások mellett a párizsi Marmottan Monet múzeum, a chicagói Art Institute de Chicago, a moszkvai Puskin múzeum, a londoni National Gallery és a New York-i Metropolitan Múzeum is kölcsönzött gyűjteményéből alkotásokat a január 22-ig nyitva tartó spanyolországi kiállításra.

Guillermo Solana, a Thyssen-Bornemisza múzeum művészeti igazgatója a megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ezzel a kiállítással tartozásukat róják le Renoir előtt, miután jelentős kortársai közül olyan művészeknek rendeztek már korábban retrospektív tárlatot, mint Monet, Sisley, Van Gogh és Gauguin.

Elmondta: szeretnék, ha a nagyközönség újra felfedezné Renoir festészetének életörömét és érzékiségét, akinek műveiből mindez akkor sem tűnt el, amikor már súlyos ízületi fájdalmakkal küzdött.

A madridi kiállításon több ikonikus műve mellett - Ebéd a Fournaise-vendéglőben, A séta - bemutatják Renoirt, a portréfestőt, valamint felvonultatják a családi élet bensőséges pillanatait megörökítő műveit is.

(MTI)