2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2016.10.03.
hír, lovaglás, művelődés, szabadidő, sport
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az 1936-os berlini olimpián szerepelt magyar lovaspóló-csapat tagjának, Kovács Dezsőnek a relikviáit mutatták be hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A Bartalis Kálmán, Bethlen István, Dienes-Öhm Tivadar, Kovács Dezső, Szentpály Imre összeállítású együttes a negyedik helyen végzett a berlini ötkarikás játékokon. Kovács Dezső trófeáit, emléktárgyait Peter és Lorand Spyers-Duran, a sportoló Floridában élő nevelt fiai ajánlották fel a múzeumnak, s ezeket Varga Benedek főigazgató sajtótájékoztató keretében vette át és bontotta ki hétfőn.

"Ezek a tárgyak a magyar sportélet egy olyan szeletének emlékei, amiről el szoktunk feledkezni. A lovaspóló öt alkalommal szerepelt az olimpián" - emelte ki Varga Benedek.

Hozzátette, az 1936-os negyedik hely a magyar lovaspólósport történetének legjobb ötkarikás eredménye. A csapat a bronzmérkőzésen Mexikótól kapott ki.

"Magyarországon a jó eredmények miatt a negyedik helyeket nem tartjuk annyira számon, pedig elképesztő teljesítmények állnak mögöttük." - fogalmazott.

A főigazgató az MTI kérdésére elmondta, a relikviákat restaurálást követően később a nagyközönség is megtekintheti majd a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A tárgyak között megtalálható egy ütő, kengyelek, több kupa, trófea, valamint fotók, igazolványok is.
"Ezek a relikviák az 1920-as évek végétől a világháború befejezéséig reprezentálják a magyar lovaspólócsapat történetét. Egy honvédségi válogatottról van szó, mert ez egy olyan drága sport volt, hogy magánemberek nem engedhették meg maguknak" - mondta Peter Spyers-Duran, aki felidézte: a Vérmezőn, a Margitszigeten sok ember nézte a pólómérkőzéseket a háború előtt.

"Örülünk, hogy jó otthont találtunk az emlékeknek, és a múzeum jól tudja majd használni őket." - fogalmazott.

(MTI)