2023.12.23.
Móra Ferenc Múzeum

Megvannak az új Tömörkény-díjasok

2023.08.30.
Móra Ferenc Múzeum

35 ezren az ókori Kína-kiállításon

2023.08.10.
Móra Ferenc Múzeum

10 ezer ugróegeret szolgáltak fel a lakomán

2023.06.26.
Móra Ferenc Múzeum

7500-an az idei Múzeumok Éjszakáján

2023.05.18.
Móra Ferenc Múzeum

A színpompás kínai agyagkatonák

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Cím: 6720, Szeged Roosevelt tér 1-3.
Telefonszám: (62) 549-040
Nyitva tartás: H-V 10-18
2016.09.15.
Móra Ferenc Múzeum
hír, Ókor, régészet, Római kor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ókori graffitik, római wellness, értékes aranyékszerek, pompeji bordélyház: a Határtalan Régészet című magazin második száma Popmeji pusztulását és a fényűző Római Birodalom időszakát mutatja be. A frissen megjelent lapból kiderül például, hogyan vettek részt az istenek a gyógyításban, s milyen szerelmes verseket „graffitiztek” a falakra „Pompeji Rómeói” kétezer évvel ezelőtt.

Megjelent a Határtalan Régészet című régészeti magazin második száma, mely Pompeji pusztulását, a fényűző ókori Római Birodalom korát járja körbe a szegedi Móra Ferenc Múzeum Pompeji-kiállítása kapcsán.

A friss lapszámból kiderül például, hogy nem csak szórakozásból készültek a Pompejiben fennmaradt graffitik, hanem plakátként, reklámként is szolgáltak: ezeken a falfeliratokon keresztül hirdették a lakosok az eladó árukat, de ezek szolgáltak a gladiátorviadalok egyfajta programfüzeteként is. Egy-egy korabeli híresség is felbukkant a feliratokon („Celadus, a thrák, a lányok bálványa”), de rögtönzött pompeji Rómeók versben is üzentek szerelmüknek a falfirkákon keresztül: „Legyen üdvöz, ki szeret, vesszen, ki képtelen szeretni, vesszen kétszer úgy, ki tiltja a szerelmet.” Egy másik lángoló szívű férfi kedvese hiányát egy fogadó falán panaszolta el: „Vibius Restitutus itt aludt egyedül és Urbana, az ő drágasága után epekedett.”

A Határtalan Régészet a római fürdők titkaiba is bevezeti az olvasót: ezek a létesítmények egyfajta wellness központként működtek, hiszen a fürdés mellett sportolhattak, szépítkezhettek, ehettek-ihattak a betérők, valamint gyakran könyvtár, előadó- és kiállítóterem is várta őket. A fürdők fontos közéleti központok voltak tehát, emellett a gyógyításban is részt vettek: a gyógyító istenek templomaiban gyógyvizes fürdőket is találhattak a beteg polgárok. A betegek álmában megjelent a gyógyító isten és utasításokat adott, milyen módon kezelhető a páciens. Reggel a beteg elmesélte álmát az orvosnak, aki ezek alapján kezdte meg a kezelést, s gyakran álomfejtő szolgáltatást is nyújtott.

A Határtalan Régészet című magazin hazánk egyetlen régészeti témájú újsága, mely negyedévente kínál érdekes régészeti témákat könnyen érthető módon és modern formában a Móra Ferenc Múzeum kiadásában.