2021.02.24.
Déri Múzeum

A debreceni Hősök temetője - 1. rész

2021.02.24.
Szépművészeti Múzeum

Halála után készült róla a legtöbb arckép

2021.02.24.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

A mozsár, a külü: "ínyencségek" a technika hőskorából

2021.02.19.
Balatoni Múzeum

A múlt iskolája 2.

2021.02.19.
Déri Múzeum

Munkácsy születésnapi ajándéka

2021.02.18.
Szépművészeti Múzeum

A jóképű Kossuth

2021.02.10.
Szépművészeti Múzeum

Az utazással együtt jöttek divatba a tájképek

2021.02.08.
Esterházy Kastélymúzeum

Jövő őszre megújul a fertődi Esterházy-kastély

Damjanich János Múzeum - Szolnoki Galéria - Szolnok
A museum épülete
Cím: 5000, Szolnok Templom utca 2.
Telefonszám: (56) 513-640
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2016.09.07.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Több száz éves könyvek kiállítása, tárlatvezetés, restaurátor-műhely látogatása, hálókötés, népdaléneklés is szerepel egyebek mellett a Kulturális örökség napjai szeptember 17-ei szolnoki programjaiban - mondta a keddi sajtótájékoztatón a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgató-helyettese.

Kovácsné Kaposvári Gyöngyi kiemelte: a múzeum mellett a program másik helyszíne a Tabáni Tájház. Pató Mária, a szolnoki múzeum könyvtár és közönségkapcsolatok osztályának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a nyitott múzeum sorozatot az intézményben. Kiemelte: az idén is körbejárhatják a érdeklődők a Damjanich János Múzeumot a "pincétől a padlásig" Gulyás Katalinnal, a történeti, irodalmi és művelődéstörténeti osztály vezetőjével. Emellett a restaurátor-műhelyt is megnyitják a közönség előtt.

A program idején a múzeum látogatása ingyenes. A Vendégségben őseink háza táján című régészeti állandó kiállítás tárlatvezetései központjában idén a hitvilág áll. Az egyiket Ősi istenek címmel Mali Péter régész vezeti, a másikat Hegedüs Gabriella régész Istenek végtelen szépsége címmel. Vetített képes előadást tekinthetnek meg Bajnai Zsolt előadásában Új város születik - Fejlesztések Szolnok 900 éves jubileuma idején címmel az érdeklődők.

Újdonság a szeptember 8-án nyíló, Ops Libris - Régi könyvek a Damjanich János Múzeum gyűjteményéből című kiállítás, amelyet a kulturális örökség napjai keretében is megtekinthetnek a látogatók. Vincze Rita, a kiállítás rendezője a sajtótájékoztatón elmondta: a múzeumi gyűjtemények legfeljebb öt százaléka kerül a látogatók elé kiállításon a statisztikák szerint, a fennmaradó 95 százalékból mutatnak be majd egy részletet a tárlaton.

A kiállított könyvek a múzeum könyvtárának "kincses kamara részét" képezik, egy különálló gyűjteményről van szó - jegyezte meg. A bemutatott kötetek egyik legrégebbi darabja egy 1495-ben készült kiadvány, a könyvnyomtatás korai terméke, úgynevezett ősnyomtatvány - mutatta be a vastag könyvet. A sajtótájékoztatón megtekinthető volt emellett a teljes restauráláson átesett, több vár metszetét, köztük a szolnokiét is bemutató Ortelius-kötet.

Ez egyike azon daraboknak, amelyet a szolnoki papírgyár zúzdájából sikerült megmenteni - tette hozzá Vincze Rita. Megjegyezte: a múzeum régi könyveinek gyűjteménye három részből áll. Egyrészt a zúzdából megmentett szolnoki ferences rendház felszámolt könyvtárának megmaradt darabjaiból, másrészt Hild Viktor könyvtárának köteteiből, végül a vásárlásokból, ajándékozásból, hagyatékokból a gyűjteménybe került darabokból.

Elmondta: a teljes, több mint kétszáz kötetet számláló gyűjteményt kiállítják, de részletesen húsz könyvet - a hely-, művészet- vagy könyvtörténeti szempontból legizgalmasabbakat - mutatnak be. A november 13-ig megtekinthető kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Kovácsné Kaposvári Gyöngyi múzeumigazgató-helyettes elmondta: a kulturális örökség napjai program keretében tartják a tabániak és az egykori Sípos téri diákok találkozóját is. Tabán Szolnok egyik legrégebbi és leghangulatosabb városrésze, mára egyetlen régi épülete maradt meg, a Tabán 24., amely a huszadik század elején épült és 1992 óta a Damjanich János Múzeum kiállítóhelyeként működik.

Az egykori Sipos téri iskola 1967-ben új épületbe költözött, a mai Szolnoki Fiumei Úti általános Iskolába. Jövőre lesz 50 éve, hogy elkészült az iskola új épülete. Az oktatási intézmény a jelentős évforduló megünneplésére készül a 2017-2018-as tanévben. A Damjanich János Múzeum kiállítást szervez, valamint kötetet készít a Tabánról.

A múzeumigazgató-helyettes kiemelte: bár szeptemberben csak egy találkozót szerveznek, a jövő évi kiállításhoz az eddig összegyűjtötteken túl további fényképekre, dokumentumokra, tárgyakra, visszaemlékezésekre számítanak, ehhez kérik a lakosság segítségét. A szeptember 17-i programok között szerepel a Tabáni Tájház megtekintése, kézműves foglalkozás, hálókötés, népdaléneklés is - sorolta az igazgató-helyettes.

(MTI)