2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.08.29.
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Páratlan szépségű, nagyméretű mozaikot tártak fel Törökország déli részén, az Adana tartományban lévő Yumurtalik térségében. A tengerek istenét, Poszeidónt ábrázoló mozaik a régészek szerint Kr.e. 3.-4. században készült.
Poszeidónt ábrázoló mozaik
A mozaikra egy római fürdő feltárása közben bukkantak Aegae ókori város régészeti lelőhelyén. A 11,39 négyzetméteres mozaik egy része megsemmisült, az itt található felirat görögül üdvözli a fürdőbe betérőket.

Sabri Tari, Adana tartomány kulturális és idegenforgalmi igazgatója a Hurriyet török napilapnak elmondta, hogy az ókori település haditengerészeti támaszpontként szolgált a római birodalom idején, és ott található az ókor három legnagyobb Aszklépiosz templomának egyike. (Aszklépiosz a görög mitológiában a gyógyítás istene volt.)

A gazdag történelmi örökséggel bíró térségben találtak már mozaikokat, köztük egyet a szerelem istenéről, Éroszról. A Poszeidón-mozaik ritka a maga szépségében, az ókori római fürdő hideg vizes medencéjében találtak rá - tette hozzá az illetékes.

(MTI)