2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.08.22.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A debreceni Kodály Filharmonikusok Közelebb a csillagokhoz elnevezésű szabadtéri koncertjével zárja a nyári szezont augusztus 26-án a gyulai Almásy-kastély.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmonikusok Debrecen karmestere, igazgatója a szezonzáró eseményről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: "inspiráló látványvilágú, varázslatos helyszínen" lesz a koncert, amelyet a csaknem hetven zenész is nagyon vár már.

A Békés megyéből Debrecenbe elszármazott művészeti vezető a műsorról szólva elmondta: a miliőhöz illő, ugyanakkor igazi közönségkedvenc programmal készülnek, ismert filmzenék mellett klasszikus darabok, Vivaldi, Berlioz vagy Debussy művei is elhangzanak majd.

A filmzenékről szólva megjegyezte: azok a kortárs szimfonikus zene "érdekes részei", melyek ugyanazokkal az eszközökkel élnek, mint amit egykoron Wagner vagy Bartók használt. A koncert a debreceni Virágkarnevál nyitányaként egyszer már elhangzott, ám ilyen formában máshol nem játsszák el - jegyezte meg Somogyi-Tóth Dániel.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta: a kastély üzemeltetési koncepciójának fontos része - a kiállításon túl - a kulturális programok szervezése, hiszen az egykori főúri épület fénykorában, az 1700-as években is a város kulturális életének központja volt. A megyében akkor egyedülálló módon koncerteket és színházi rendezvényeket tartottak a rezidencián. A városvezető kifejtette, szeretnék az egykori cselédszárnyat átalakítani vigadóteremmé, hogy a közeljövőben ott tudják megrendezni a hasonló eseményeket.

Dombi Ildikó, a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a hangversenyt - jó idő esetén - a kastély parkjában ingyen megtekinthetik az érdeklődők, de ülőhelyeket előre is le lehet foglalni, azokért azonban fizetni kell. Rossz idő esetén a művelődési házban rendezik meg a koncertet. Dombi Ildikó az Almásy-kastély első nyári szezonját értékelve az MTI-nek elmondta: büszkék arra, hogy a március 18-án megnyitott kastélyt már több mint 37 ezren nézték meg, a megnyitás előtti tesztüzemben pedig tízezren látták a főúri rezidenciát.

Máris vannak visszatérő vendégeik, és a látogatók visszajelzései nagyon pozitívak - jegyezte meg. Hozzátette: minden korosztályt igyekeztek megszólítani, rendeztek a kastély kápolnájában már három koncertet, volt csillagászati előadás, kóstoló, és népszerűek voltak a Gyulai Várszínházban fellépő művészekkel szervezett beszélgetések is.

Kiemelte: nagyon örül annak, hogy a Gyulára látogatók nem csak az Almásy-kastélyt nézik meg, hanem továbbra is kíváncsiak a várra is. A gyulai vármúzeumot 2015 első hét hónapjában mintegy 36 ezren tekintették meg, ez a szám idén 40 ezer fölé emelkedett. Emellett a kisebb múzeumokban, mint például a Ladics-házban vagy a Kohán Képtárban is egyre többen fordulnak meg.

Görgényi Ernő az MTI-nek elmondta: 2012 óta folyamatosan növekszik a vendégéjszakák száma a városban. Az önkormányzat adócsoportjának adatai szerint az idei első félévben 14 százalékkal csaknem 187 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest, amiben a kastély megnyitásának is fontos szerepe volt.

(MTI)