2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Hagyományok Háza - Budapest
Cím: 1011, Budapest Corvin tér 8.
Telefonszám: (1) 225-6000
2016.08.17.
Hagyományok Háza
hír, iparművészet, mesterségek, művelődés, szabadidő, népi iparművészet, színház, szórakozás, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Közel 100 helyszínen játék, 2 színpadon majdnem 60 órányi zenés-táncos produkció, több száz fellépő művész, 11 vendégország, és 800 hazai kézműves a 30. évfordulón. Augusztus 18. és 21. között így ünnepel a Mesterségek Ünnepe a felújítások ellenére is a szokásos helyszínen, a Budavári Palota körül.
Mesterségek Ünnepe

Harminc évvel ezelőtt, 1987-ben a Tóth Árpád sétányon találkozott először az ország különböző tájegységeit képviselő kézművesek lelkes csapata, hogy szakmai tudásával elkápráztassa a látogatókat. A kezdeményezés örvendetes hagyománnyá vált, és immár harmincadik éve az augusztus 20-i hétvégén a Budavári Palota egy varázslatos fesztiválhelyszínné változik, ahol a Mesterségek Ünnepén a hagyományőrző kézművesség legkiválóbb képviselőivel találkozhat a közönség.

Hagyomány és megújulás jellemzi az idei, jubileumi ünnepet is. Ezúttal sem maradhat el a kézműves műhelyek bemutatkozása, fókuszban az idei központi témával, a játékkal, amellyel változatos formában találkozhatnak a látogatók, hiszen a világ megismerésének legkönnyebb módja maga a játék, a részvétel, az interaktív élmény. Népi játékaink hiteles korlenyomatai a falusi, paraszti életnek. A népművészeti alkotássá váló játékeszközök nem csupán szemet gyönyörködtető használati tárgyak, hanem alkalmasak arra, hogy egy közösség életmódjára, szórakozási szokásaira ráláthassunk, csakúgy ahogyan maga a játszás is a közösségi szórakoztatás forma hiteles eleme.

A Mesterségek Ünnepe idén egy óriási játszótérré válik, ahol a résztvevő 52 népművészeti egyesület közel 100 játékműhellyel, játszóházzal szeretne kellemes perceket szerezni kicsiknek és nagyoknak. A gyermekek több helyszínen is ismerkedhetnek a népi mesterségekkel, tanulmányozhatják az ősi magyar formavilágot, kreatív ügyességi játékokban állhatják ki Meseország hétpróbáját, belefeledkezhetnek a csipkeverés, a mézeskalács díszítés vagy a rongybabakészítés rejtelmeibe. A Babajátszóban pedig a legapróbbak lazíthatnak. Egészen biztosan nagy sikert arat majd a Felnőttmegőrző, az Asszonyműhely és a Mosoda is, csipkékkel társasozni és memóriajátékot játszani is egyedülálló dolog, és persze a népi logikai, ügyességi és sportjátékok kedvelői is örömmel fedezhetnek fel újabb és újabb mókákat. A fesztivál látogatói idén igazi örömünnepre, felhőtlen játékélményekre számíthatnak.

„Újdonság, hogy idén egy igazi nemzetközi fesztivál nyitja meg kapuit augusztus 18-án, ahová 11 országból érkeznek kézművesek, hogy velünk ünnepeljenek és színesítsék a 30. évfordulót. Büszkeséggel tölt el bennünket a tény, hogy nem sok olyan rendezvény van ma Magyarországon, amely nemcsak hogy megéri a 30. alkalmat, de nem változtat kezdeti célkitűzésein, nem enged a magas művészi színvonalból. Az elmúlt évtizedekben számos elismerésben részesültünk, tavaly az Európai Fesztivál Szövetség kiváló minősítését is kiérdemeltük, és ezzel a díjjal pedig bekerültünk a legjobb európai fesztiválok közé” – mondja Igyártó Gabriella, a rendezvény főszervezője, aki személyesen a 23. ünnepet vezényli le a Budai Várban a Népművészeti Egyesületek Szövetségének élén.

„Többen visszatérnek a korábbi vendégeink közül, így érkeznek kézműves mesterek Törökországból, Spanyolországból, Tadzsikisztánból, Türkmenisztánból, Kirgizisztánból, Kazahsztánból és Moldáviából is. Ez utóbbi országot egy nagyon érdekes népcsoport, a gagauzok képviselik majd. Indiából pedig különleges szövő- és textilnyomó technikát bemutató mesterek érkeznek, hogy jelenlétükkel tovább színesítsék a fesztivál kínálatát. Idei díszvendégeink Üzbegisztán, Kína és Jakutföld.”

Üzbegisztánból láthatunk sárgaréz dombornyomó mesterséggel foglalkozó családot, aranyhímzőt, szőnyegszövőt, bukharai ékszerkészítőt, miniatűr festőt, textilfestőt, keramikust, selyemfestőt, kovácsot és fafaragót is. A kínai mesteremberek és fellépők két tartományból érkeznek, Shanxiból és Guizhouból. A kínai mesteremberek hagyományos foglalkozásokat képviselnek, melyek évszázadok tradícióit őrzik, mint pl. kalligráfus, papírvágó, táblaképfaragó, szőnyegszövő, batikoló, hímző. Különleges színfoltja lesz a rendezvénynek a Jakutföldről (Oroszországból, Szibéria északkeleti részéről) érkező kézműves mesterek csapata: csontfaragó, hangszerkészítő, nyírfa kéregedény készítő, kovács, viseletkészítő, ékszerkészítő valamint a lószőrfeldolgozáshoz kapcsolódó mesterségek művelői.

Örvendetes módon vannak olyan népművész mesterek, akik 1987 óta az összes eddigi Mesterségek Ünnepén részt vettek és elkápráztatták tudásukkal a látogatókat. Élményekről, emlékekről és persze a saját mesterségük múltjáról, jelenéről és jövőjéről is esik majd szó abban a beszélgetéssorozatban, amelyet a Mesélő Mesterek program keretén belül hallgathatnak meg az érdeklődők, naponta a Hunyadi Udvarban. Augusztus 19-én és 20-án pedig jakut néprajzkutatók és mesterek mutatkoznak be ugyanitt, a részletek a fesztivál honlapján olvashatóak.

Játék a mottója az idei színpadi programoknak is. Valamennyi előadó igazi örömzenész, nem csupán a közönség, de a saját örömére is muzsikál, énekel; többek között Sebő Ferenc, Kiss Ferenc, Szalóki Ági, Herczku Ági, Bognár Szilvia, Szokolay Dongó Balázs, Zsikó Zoltán, Kubinyi Júlia, akik átadják, tovább viszik a játékörömöt, a lelkesedést és a műfaj szeretetét. A 30. Mesterségek Ünnepe színpadi programja igazi sztárparádé is. a Parno Graszt nevét szinte mindenki ismeri ma az országban. Valódi, mai, élő népzenét hallunk majd tőlük a 30. Mesterségek Ünnepe két színpadán.

A fesztivál vendégei ingyen látogathatják a Budapesti Történeti Múzeumot, kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a Várkert Bazár kiállításaira, és lesz kombinált belépőjegy is, amely a Magyar Nemzeti Galéria kiállításaira és a fesztiválra együtt érvényes.

Jegyek elővételben válthatóak a http://www.jegymester.hu oldalon.

Részletes, folyamatosan frissülő információk itt:
http://www.mestersegekunnepe.hu
http://www.facebook.com/mestersegekunnepe