2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
2016.07.29.
MúzeumCafé
hír, képzőművészet, muzeológia, művészettörténet, történelem, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hogyan alakult ki a Várnegyed mai képe, a Budavári Palota múzeumi negyedével, a számtalan kis- és nagymúzeummal, kiállítóhellyel, a polgárvárosi rész „város a városban” elgondolásával és a még mindig feladatát kereső Várkerttel? A MúzeumCafé 2016. július-augusztusi számának fő témája a Várnegyed közelmúltja és jelene, de – a szokásoknak megfelelően – ennél jóval több olvasnivalót kínál.

Minden, ami Budavár: három beköltöző visszaemlékezése azokról az évekről, amikor a múzeumok belakták a háború után újjáépített palotát (Irásné Melis Katalin a BTM-ből, Esti Béla a Munkásmozgalmi Múzeumból és Lakatos József az MNG-ből); Dragonits Tamás, a polgárváros évtizedeken át vezető építésze az eredeti koncepcióról és a megvalósításról (Jankó Judit); arról, hogy hány múzeum, kiállítóhely prosperál vagy éppen tengődik szerte a Várnegyedben (Hamvay Péter).

Valamint: kritika a Hadtörténeti Múzeum új, első világháborús állandó kiállításáról (Berényi Marianna), a látogatóközponttá lett gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélyról (Basics Beatrix); kutatási eredmények a valaha Schiele műveit is őrző, de mára szinte elfeledett Neményi-gyűjteményről (Juhász Sándor), történeti áttekintés a prágai Hradzsinról (Basics Beatrix); a white cube-ról a Zsidó Múzeum közelmúltban nyílt 100 év 100 tárgy kiállítása apropóján (Frazon Zsófia); megszólal Laurent Le Bon, a párizsi Picasso Múzeum igazgatója és Emilie Bouvard, a budapesti Picasso-kiállítás francia kurátora (Emőd Péter), valamit Juko Hasegava kurátor, aki az Új MNG épületét tervező SANAA irodával való együttműködésről beszél (Petrányi Zsolt).

A Módszertan rovatban Benda Judit ír a BTM Budapest-Krakkó kiállításáról és Virágvölgyi István a pannonhalmi Szent Márton-év kortárs fotóművészeti tárlatáról. A Kalendáriumot Gréczi Emőke válogatta.

A címlapot a szerkesztőség felkérésére ezúttal Vidák Zsolt grafikus-illusztrátor tervezte. Vidák Zsolt: S-BP ’16 (2016, digitális rajz, a MúzeumCafé részére)

A lap gazdag képanyagot közöl várbeli kiállítóhelyek kevéssé ismert részleteiről.