2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.07.28.
Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.
hír, művelődés, szabadidő, történelem, történet, turizmus, vártörténet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Amennyiben a kastély lakói visszatérhetnének, akkor még őket is lenyűgözné az, ami itt látható – fogalmazott a minap Ferencz Zsolt újságíró-szerkesztő. A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében nyolc romániai hírközlő csatorna munkatársa vehette szemügyre, élhette meg a Dél-alföldi régió turisztikai attrakcióit, elsőként a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kínálta élménypakkot.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
Az úgynevezett Study Tour, vagyis tanulmányút kiemelt fontossággal bír, hiszen tudható, hogy Gyula esetében Németország után Románia a második helyen található a küldő országok listáján. A térségi statisztika szerint a tavalyi évre dinamikusan nőtt a romániai látogatók által a Dél-alföldi régióban eltöltött vendégéjszakák száma. Ez a térség a második legerősebb bővülést tudta produkálni, ez számszerűsítve közel 8,5 százalékos növekményt jelent.

A romániai turisták közül sokan nem tűnnek fel a vonatkozó statisztikában, mivel a határ közelsége miatt gyakoriak az egynapos kirándulások, s ennek során nem foglalnak szállást, ilyen módon nem jelennek meg a kimutatásokban sem.
Ami viszont szubjektív elemként mindenképpen megjelenik, az a fajta közérthetőség, soknyelvűség, amit az Almásy-kastély is képvisel. A látogatóközpont által kínált élmények a szakképzett tárlatvezetőknek és a beszédes feliratoknak, korszerű interaktív eszközöknek köszönhetően a magyar mellett román, angol és német nyelven is élvezhetőek.

– Némi túlzással azt mondhatom, hogy ezer, meg ezer tárlatot láttam és, amikor bemegyek egy újabb múzeumba, kiállítóhelyre akkor mindig az újdonságokat, egyedi jellemzőket keresem. Aztán arra is figyelmezek, hogy ki mit mond el, hogyan fogalmaznak a kritikusok, múzeumigazgatók, és így tovább. Ide belépve azonban semmit nem kell mondani, önállóan is fel lehet fedezni, ami az interaktivitás révén hatalmas élményt jelent – összegzett a kolozsvári Szabadság napilap munkatársa.

Ferencz Zsolt (Szabadság.ro) mellett Spitzer Judit és Szabó Roland (TVR Kolozsvár), Ionut Vasile (Ziarulclujean.ro), Mihai Nichitescu (Bihon.ro), Irina Maxim (Someseanul.ro), Mihaela Flesariu (Monitorulcj.ro), Makkay József (Erdelyinaplo.ro), s Szabó Szilárd (Prima TV) is tiszteletét tette.

Az újságírók, médiaszakemberek számára szervezett Study Tour keretében ezúttal tehát elsősorban kolozsvári médiumok munkatársai látogattak el Magyarországra. A Dél-keleti régió fontosabb üdülőhelyeit megcélzó kirándulás legelső állomása a nemrégiben átadott Almásy-kastély volt – ismertette Kocsis János. A gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársa kiemelte: rendkívül fontos, hogy az újságírók, szerkesztők, a hírközlő csatornák munkatársai és vezetői első kézből, személyesen tájékozódjanak, s így adják át benyomásaikat, tapasztalataikat, véleményüket.

– Nagyon nagy számban érkeznek hozzánk magyar ajkú turisták Romániából és a világ minden pontjáról, azonban a román anyanyelvű vendégekről sem szabad megfeledkezni, s ezért is rendkívül fontos, hogy itt román nyelvű tárlatvezetés is elérhető – hangsúlyozta végül a turisztikai szakember.