2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.06.22.
Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ
hír, irodalom
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Állandó kiállítás nyílik Ozorán a Forster Központ által felújított régi Nagyvendéglő barokk épületében 2016. június 25-én, a Múzeumok Éjszakája alkalmából. A tárlat Illyés Gyula életútján keresztül mutatja be a 20. század első felének világát.
Ozora 1977
Illyés Gyula "álmai városának" nevezte Ozorát, alkotóéveinek jelentős helyszíne volt a régi Nagyvendéglő barokk épülete, itt írta a Puszták népe és a Petőfi című műveit. A reprezentatív vendéglő épület, amelyben az író és Ozora kötődését bemutató „Amit már majdnem elfeledtél…” című kiállítás kap helyet, Esterházy Fogadóközpont néven információs központként és kiállítótérként is működik.

A Tolna megye világához személyes gyermekkori szálakkal is kötődő Illyés Gyula műveiben számtalan alkalommal jelenik meg a pusztai és a nyüzsgő falusi-mezővárosi élet, amelynek fontos helyszíne volt a barokk Nagyvendéglő épülete. Ennek jellegzetes légkörét a vendéglő egykori söntésének autentikus hangulatú berendezése idézi fel, a látogatók által használható asztalok és eszközök nemcsak a kiállítási tárgyak megtekintésére, hanem a tér használatba vételére is ösztönöznek.

Az író életútjának tematikus állomásait bemutató, hiánypótló anyag is megtekinthető a kiállítótérben, amelyen keresztül szubjektív, Illyés Gyula szemével láttató perspektívából szemlélheti a látogató a helytörténeti és néprajzi vonatkozású tárgyakat, információkat. Illyés irodalmi szövegei keltik életre a mezővárosi és a pusztai élet képeit felvillantó fotókat, népművészeti és néprajzi tárgyakat, reprodukciókat és installációkat.

Ebbe a különleges miliőbe várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján az „Amit már majdnem elfeledtél…” Ozora és a puszta Illyés Gyula szemével című tárlat, június 25-én, 18.00 órától. A kiállítás kurátora Kodolányi Judit irodalomtörténész.

2016. június 25-26-án (szombaton és vasárnap) a kiállítás ingyenesen látogatható.