2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.06.17.
hír, Múzeumok Éjszakája, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ötven helyszínen több száz programmal várják a látogatókat Kecskeméten június 25-én, a Múzeumok éjszakáján - tájékoztatta az MTI-t a helyi rendezvénysorozat főszervezője, a Bozsó Gyűjtemény kurátora.
Múzeumok Éjszakája 2016.
Bozsó János elmondta: Kecskemét tíz éve kapcsolódott be a Múzeumok Éjszakája programsorozatba, akkor még három helyszínnel. Az elmúlt évben már negyvenkét helyszín fogadta a mintegy tizenötezer érdeklődőt. Idén, a tízéves jubileumon - a Múzeumok éjszakája korábbi éveinek leglátogatottabb vidéki városaként - Kecskemét az országosan kiemelt helyszín. A Hősök, felfedezők, újítók tematikához számos intézmény csatlakozott - jelentette ki a főszervező.

Előadással emlékeznek az olimpiák kecskeméti hőseire a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, míg a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban papíralapú animációs játékokat készíthetnek az érdeklődők kedvenc hőseikről. A Ráday Múzeum termeinek névavatójára készül A mi hőseink címmel. A Bozsó Gyűjtemény művészettörténésze Magyar újítók, találmányok címmel rejtvényekkel átszőtt felfedezőtúrára hívja az érdeklődőket, míg a Hírös Agóra Kulturális Központba betérőkről a Magyar Újságírók Országos Szövetsége karikaturistái készítenek hőskarikatúrákat - sorolta.

A Katona József-emlékévhez kapcsolódva a Bánk bán írójának emléke is átszövi a Múzeumok Éjszakája helyi programjait - mutatott rá Bozsó János kurátor. Katona József hőseit megidéző emléklapot nyomtathatnak egy Gutenberg-nyomdagépen a Bozsó Gyűjteménybe látogatók, míg a Kelemen László Kamaraszínház a Bánk bán előadás jelmezeiből és fotóiból szervez kiállítást. A Katona József Emlékházban a drámaíró korát idéző jelmezekbe öltözhetnek az érdeklődők és kipróbálhatják a lúdtollal írást is. A Bács-Kiskun Megyei Levéltár Kossuth téri részlege pedig Katona-relikviákat, valamint a Katona-kultusz írott emlékeit sorakoztatja fel - jegyezte meg. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és Wieber Mariann jelmeztervező szervezésében a Bánk bán huszonkét életre kelt szereplője tűnik fel a kecskeméti Múzeumok éjszakáján.

A helyszínek között tizenöt retro busz szállítja az érdeklődőket. A korlátlan utazásra jogosító karszalag négyszáz forintért váltható meg az autóbuszokon. A részletes program elérhető a rendezvény honlapján, a muzeumokejszakajakecskemet.hu-n, de a programfüzet elektronikus változata okostelefonra is telepíthető.

(MTI)