2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2016.06.20.
Eurocomm-PR / Bécs Város Külképviseleti Irodája
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Data Journalism Awarddal ismerték el a Panama-iratok néven elhíresült offshore-botrány kiszivárogtatóit a bécsi újságírókonferencián, a GEN Summit 2016-on. A rendezvényen több mint hatszáz szerkesztő és médiaszakember vitatta meg az újságírás és hírkészítés jövőjét.

Több mint ötven előadás, kerekasztal-beszélgetések és mesterkurzusok várták a Global Editors Network idei konferenciája, a GEN Summit résztvevőit, amelyet 2016. június 15-17. között tartottak Bécsben. A szakmai találkozón több mint hatszáz szerkesztő, újságíró és médiaszakember vett részt a világ legkülönbözőbb országaiból.
Az Aula der Wissenschaften történelmi épületében megrendezett konferencián szó volt többek között a digitális újságírás jövőjéről és problémáiról, így például az olyan megaplatformokról, amelyek híreket is kínálnak felhasználóiknak, a virtuális valóságról (VR) valamint a reklámszűrő alkalmazásokról. Peter Bale, a GEN elnöke elmondta, hogy „megpróbálunk nem panaszkodni a kihívások miatt, hanem megoldásokat találni rájuk”.

A háromnapos rendezvény keretében kiosztották a Data Journalism Awardot is, amelyet tizenegy projektnek ítélt oda a zsűri. A díjkiosztó gálának a Bécsi Városháza Díszterme adott otthont, a díjazottak között volt például a BuzzFeed News „Spies in the Skies” kezdeményezése, amelynek keretében arra mutattak rá, hogy titkos eszközökkel készített légi felvételek segítségével milyen részletekbe menően képes megfigyelni valakit az FBI és az Amerikai Nemzetbiztonsági Szolgálat. Az Al Jazeera America az Amtrak vonatbaleset kapcsán azt bizonyította be, hogy miként lehet az óriási adattengerből nagyon gyorsan értelmezhető információkat kinyerni és azokat felhasználni a hírkészítésben.

A díjátadón nagy ováció fogadta a Panama-iratok néven elhíresült offshore-botrányt felfedő újságírók képviselőit. A mintegy 210 ezer offshore-céget érintő botrány felderítésén nyolcvan ország több mint 370 újságírója működött együtt.
A spanyol Civio Foundation Medicamentalia elnevezésű projektje bárki számára lehetővé teszi, hogy összehasonlítsa a különböző társadalmi rétegekhez tartozók, illetve az ország különböző területein lakók egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerekhez való hozzáférését, a perui Convoca Excess Unpunished címet viselő sorozata pedig arról szolgáltat adatokat a felhasználók számára, hogy milyen környezeti és egyéb károkat okoz az ellenőrizetlen bányászat az országban. A közönségdíjat a Public Radio International vehette át egy olyan alkalmazásért, amely azt mutatja meg, hogy mekkora kárt okozott a szíriai háború a felhasználó országában.

Szintén a díjazottak között volt a FiveThirtyEight. Ők azt sakkozták ki, hogy miként befolyásolják a 2016-os amerikai elnökválasztás eredményét a pártpreferenciában és az egyes demográfiai csoportok preferenciáiban bekövetkező változások. A Quartz egy olyan online eszközzel nyert díjat, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy saját táblázatokat alkosson a Quartz korábban már nyilvánosságra hozott adatai és grafikonjai felhasználásával. Az argentin La Nacion az információ határait terjesztette ki azzal, hogy adattöredékekből, -elemekből hozott létre használható adatsorokat egy olyan országban, ahol csak korlátozottan lehet hozzáférni a hivatalos adatokhoz. Az IndiaSpend pedig olcsó, hálózatba kötött érzékelőket használ a levegőben található mérgező részecskék mennyiségének meghatározásához, amivel hosszú távon a légszennyezés csökkentését szeretné elérni.

A konferencián Renate Brauner Bécs Város pénzügyekért, gazdaságért és nemzetközi kapcsolatokért felelős városi tanácsosa bejelentette, hogy 2017-ben is az osztrák főváros ad otthont a GEN Summitnak.