2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2016.05.27.
hír, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Gyereknap alkalmából változatos, ingyenes programokkal várják Budapesten számos helyszínen a gyerekeket szombaton és vasárnap.

A Városligetben a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat kétnapos, ingyenes rendezvényén 39 helyszínen és 3 színpadon zajlanak a programok. A kis Napozóréten Gubás Gabi, az Aranyszamár Színház, a Réparetekmogyoró Társulat lép fel, de a gyerekek láthatnak katonazenekart, mazsorett bemutatót, interaktív lufihajtogató bohóc showt is a New Dance World és az Angel Dance tánccsoport, a BlinkyBall Kid-Ball csoport, Malek Andrea, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola és a MintaPinty produkciója mellett.

A Nemzetek utcájában 42 ország nagykövetsége és kulturális intézete mutatja be az európai és távolabbi kultúrák népszokásait, hagyományait, az Országgyűlés gyermeknapi sátraiban pedig rajz- és színező versennyel, kirakós játékkal, fotózással és kvízkérdésekkel készülnek. A Készenléti Rendőrség interaktív díszelgési bemutatót tart, a Magyar Honvédség katonai rendész bemutatóval valamint érdekes előadásokkal, fegyver- és harckocsi mustrával várja az érdeklődőket a Királydombnál. Ezen kívül lesznek érdekes fejtörők és focikupa az OTP sátránál, a Mercedes Benz MobileKids programja pedig a biztonságos közlekedés fontosságára figyelmeztető játékokkal készül a 4-10 éves korosztály számára.

Szombaton a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjébe a Pagony kiadó várja a családokat, akik egy táncházzal kezdhetik a napot, majd együtt nevethetnek a kuflikkal, játszhatnak Döncivel és varázstakarójával, amelyeket a Budapesti Bábszínház művészei visznek el. Bemutatkozik egy cirkuszi-színházi előadással Petya és Tulipán, de Rumini kalandjainak is részesei lehetnek a résztvevők felolvasószínházi formában. Lesz filmvetítés, tánc, foci és kézműves foglalkozás is.

Vasárnap a Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában kiderül, hogyan készültek a családi fotók száz évvel ezelőtt, mit tettek hozzá a magyarok a fényképészet fejlődéséhez, ki és hogyan találta fel az első írógépet. A múltba nézve megelevenednek az egykor volt Duna hidak és a város száz évvel ezelőtti mindennapjai is, a gyerekek pedig az írás világában merülhetnek el őseink íróeszközeinek kipróbálásával.

Rengeteg kisgyermek álma is valóra válhat a gyermeknapon: a katasztrófavédelem idén is megnyitja a tűzoltószertárak kapuit, ezúttal az ország 283 pontján várják vasárnap a tűzoltók a gyermekeket és minden érdeklődőt. A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok mellett önkormányzati tűzoltóságok és önkéntes tűzoltó egyesületek is fogadják az érdeklődőket változatos programokkal, bemutatókkal.

A Várkert Bazár Neoreneszánsz kertjében vasárnap koncertek, kalandpark és kézműves foglalkozások várják a látogatókat. A Kert színpadon A malacon nyert királylány című bábelőadás elevenedik meg a Majorka Színház előadásában, délben a Forrás Néptáncegyüttes táncos lábú fiataljai adnak műsort, a Csurgó Zenekar tolmácsolásában pedig mai gyermekjátékokat és népdalokat hallhatnak a gyerekek. Ezt követi a Kutyakölkök táncegyüttes előadása, akik néptáncra épülő, táncszínházi elemekkel színezett produkciót adnak elő, de látható lesz még a Netz produkció interaktív családi örömzenés-örömtáncos produkciója is. A koncertek sorát a MintaPinty Zenekar műsora zárja.

A Néprajzi Múzeum Betlehem - "nagy dolgok a jászolnál történnek" című időszaki kiállításában Karácsony Gáspár naplója segíti a gyerekek útját távoli városok és furcsa tárgyak között, de lesz regösének-hallgatás és a résztvevők megismerkedhetnek a betlehemezés hagyományával is. Kreatív néprajzolás címmel a fiataloknak és felnőtteknek készül programmal az intézmény: egy képzeletbeli utazáson izgalmas történet szereplői lehetnek, miközben szemük előtt, lépésről lépésre rajzolódik ki majd saját tükörképük, amelyet a foglalkozás végén akár el is készíthetnek a kiállítás foglalkoztató terében. A programok mellett egész vasárnap népi játékok, tojásgurítás, kukoricacsuhéj-fonás várja a gyerekeket.

Az Európa Pontban Analóg szülők, digitális gyerekek címmel szerveznek programot, amelyen a gyerekeket izgalmas mesenyomozásra, firkálásra, várják, vagy a Mókatér alkotóházában készíthetnek képeket és díszeket. Eközben a szülőkkel arra keresik a szervezők a választ, hogy a digitális világ hogyan alakítja át a gyerekek könyvhöz, olvasáshoz fűződő viszonyát. A programot a Kompánia Színházi Társulat Lackfi János Paradicsomleves betűtésztával című megzenésített verseskötet koncertje zárja.

A József Attila Színház vasárnapi kölyökmatinéján a bohócprogram mellett rajzversennyel, közös tornával és ügyességi vetélkedőkkel várják a kicsiket és nagyokat. A kalandos gyereknapi utcabál házigazdái a színház társulatának tagjai lesznek. Látható lesz a színház repertoárjában szereplő két gyerekelőadás rövidített változata, a Babszem Jankó és a Nyuszi ül a hóban is, továbbá ízelítőt adnak a jövő évadban bemutatásra kerülő Füttyös kalandjai című mesejátékból is. A napot a társulat tagjainak koncertje zárja.

A Gozsdu Udvarban szintén vasárnap gyermekzumba várja a kicsiket, de lesz kézműves foglalkozás, arcfestés, játéksarok, zenés torna, trambulin és kisállat simogató is.

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület megrendezi a II. Bródy-pikniket a Bródy Sándor utca-Gutenberg tér határolta területre összpontosítva, ahol többek közt óriásbuborék show, bűvészsuli, épülettörténeti séta, valamint koncertek és táncbemutatók várják a látogatókat.

(MTI)