2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Iparművészeti Múzeum - Budapest
Cím: 1091, Budapest Üllői út 33-37.
Telefonszám: (1) 456-5100
Nyitva tartás: A múzeum egész évben zárva tart.
2016.05.23.
Iparművészeti Múzeum
hír, iparművészet, Iparművészet, muzeológia
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az Iparművészeti Múzeumban új előadássorozat indul a tárgykultúra, az iparművészet, a design és a divat kedvelői számára, melyre nem csak szakembereket, hanem a nagyközönséget is szeretettel várjuk. Az ingyenes programok helyszíne a múzeum könyvtára, különlegessége, hogy a hétfői zárvatartási napokon enged betekintést a múzeum életébe.
Iparművészeti Múzeum
"A tárgyak hatása alól senki sem vonhatja ki magát. Lehet nem olvasni, nem járni színházba, múzeumba, kiállításra, de tárgyak és építmények nélkül nem lehet élni. Ha ezt végiggondoljuk, egy furcsa ellentmondásra bukkanunk: a kivétel nélkül mindenkit, az egész társadalmat hatásába vonó tárgyakkal esztétikai vonatkozásban kevesebbet törődünk, mint a lényegesen kisebb körben ható, nagy eszmei értékű műalkotásokkal." / Miklós Pál /

Hétfőnként a kiállítások zárva vannak, ekkorra hívjuk a műtárgyak és a múzeumi kulisszatitkok iránt érdeklődőket - ezért lett sorozatunk címe Zárva tartás idejére. Az iparművészet, a design és a divat kedvelőivel olyan információkat szeretnénk megosztani, amelyekhez más forrásból nem juthatnak hozzá. Tapasztalataink szerint a múzeumlátogatók sok olyan kérdést tesznek fel, amelyeket csak a tárgyak kutatói, restaurátorai tudnak megválaszolni. Külföldön egyre több intézmény nyújt "kérdezd a kurátort!" címmel lehetőséget arra, hogy a közönség közvetlenül kommunikálhasson a szakemberekkel. Sorozatunk is ezzel a céllal jött létre.

Az Iparművészeti Múzeum nemcsak a magyar építészettörténet egyik legjelentősebb épülete és nemcsak egy nemzetközi szinten jegyzett műtárgygyűjtemény, hanem egy szakmai közösség is, amely hivatását a műemlék épületben, a gyűjtemény gondozása révén gyakorolja. Számos szakterület egyetlen hazai specialistája dolgozik itt, ezért okkal gondolhatjuk, hogy munkájuk sokakat érdekel.

Az ország egyetlen iparművészeti múzeumának egyik fontos feladata, hogy a tárlatvezetéseken, gyerekfoglalkozásokon és egyéb hagyományos programokon túl közvetlen módon is megismertesse az érdeklődőket a múzeum falai között zajló munka eredményeivel, beszámoljon a legújabb kutatásokról, restaurálásokról és egyéb, műtárgyakkal kapcsolatos aktualitásokról.

Az Iparművészeti Múzeum először 1900-ban indított ingyenes ismeretterjesztő előadásokat a "művelt közönség számára". Most ezt a hagyományt felelevenítve havi egy alkalommal, hétfői napokon a könyvtár olvasótermében rendezünk ingyenes előadásokat az érdeklődők számára.

A sorozat előadásai minden hónap harmadik hétfőjén három órakor kezdődnek, a legelsőt kivéve, mert májusban a harmadik hétfő éppen pünkösdre esik. Így a nyári vakáció előtt két előadásra kerül sor, és ősszel folytatjuk majd a sorozatot.