2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2016.05.21.
hír, képzőművészet, kortárs
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Iráni művészi plakátokból nyílt kiállítás Jeruzsálem Iszlám Művészeti Múzeumában.

A Jel Iránból című tárlat huszonhét kortárs iráni művész hatvan, Csehországból érkezett, 1973 és 2013 között készített plakátját mutatja be, amelyek az 1964 óta megrendezett brnói grafikai biennále és az 1991 óta három évente megtartott Trnava plakátkiállítás anyagából származnak.

A csütörtökön megnyitott kiállítás létrehozói a múzeum honlapja szerint a művek bemutatásával fel kívánják hívni a figyelmet az Iránban meghonosodott nyugatias vizuális kultúra magas színvonalára, a cenzúra és a politikai elnyomás által bevezetett megszorítások és tiltások ellenére Teheránban jelenlévő kreativitásra és meglepő újszerűségre, valamint a hagyományos kalligráfia művészi ötvözésére a kortárs tipográfiával.

A tárlat nem titkolt célja ellenpontot nyújtani az Iránban már többedszer létrehozott holokauszt-tagadó karikatúrakiállítással szemben, felmutatni az ország másik, a nyugati kultúra élvonalában járó, noha az utóbbi évtizedekben kevésbé látható arcát.

A bemutatkozást közös munkával hozta létre Joszi Lemel izraeli grafikus és Marta Sylvestrová, a Brnóban működő Moráviai Galéria kurátora. Ötletüket örömmel fogadta a Jeruzsálem nyugati, zsidó részén felépített, az iszlám kultúra értékeit bemutató múzeumot igazgató Nadim Seban.

A tárlat egyik érdekessége, hogy több azon szereplő művész nem is tudja, hogy plakátját kiállították Jeruzsálemben, mert a szervezők attól tartanak, hogy esetleg atrocitások érnék őket, ha kiderülne, hogy Izraelben kiállították művüket.

(MTI)