2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2016.05.05.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Csatornázási munkálatok közben rendkívüli régészeti leletre bukkantak a munkások a dél-spanyolországi Tomares településén; 19 agyagamforában mintegy 600 kilogrammnyi római kori bronzpénz volt elrejtve.
Ana Navarro, a sevillai archeológiai múzeum igazgatója szerint ehhez fogható, a Római Birodalom korából származó leletre még sosem bukkantak Spanyolországban, amelynek értéke történelmi szempontból felbecsülhetetlen.

Az amforák közül kilenc teljesen épen maradt, mindegyikben több ezer pénzérme található, amelyek egy része - az első vizsgálatok szerint - frissen vert, és sosem került forgalomba - részletezte a felfedezést az igazgató, aki szerint olyan mintha szándékosan rejtették volna el őket.

A szakemberek máris elkezdték a találgatást, hogy a katonák zsoldját, vagy a birodalom valamelyik intézményének kincstárát rejtik-e az amforák.

Az érmék az időszámítás szerinti III-IV. századból származnak, némelyiken Maximianus, másokon Constantinus császár képe látható - mondta az igazgató.

A lelet értékelése sok időbe telik majd, ráadásul a régészek szeretnék átvizsgálni a területet is ahonnan előbukkant, hátha egyéb kincseket is rejt még a föld. Ezért kérvényezik, hogy állítsák le az ott zajló csatornázási munkálatokat.

A rómaiak az időszámítás előtti 3. században érkeztek az Ibériai-félszigetre, ahol létrehozták Hispánia nevű provinciájukat, amely több mint 7 évszázadon át fennmaradt.

(MTI)