2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.04.28.
hír, műemlékvédelem, Ókor, régészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az Iszlám Állam fegyveresei okozta súlyos károk ellenére Palmüra ókori romváros nagy részén megőrizte korhűségét és integritását - állapított meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szakértői bizottsága szerdán Párizsban közzétett előzetes jelentésében.

Palmürát és ókori romvárosát márciusban foglalta vissza a szíriai hadsereg az Iszlám Állam fegyvereseitől, akik tavaly májusban rohanták le a várost, és az elmúlt tíz hónapban két 2000 éves templomot, a diadalívet és több toronysírt is megsemmisítettek az ókori romvárosban.

AZ UNESCO-testület tagjai április 24. és 26. között mérték fel a szíriai Palmürában a helyi múzeum és az ókori romváros állapotát. Gyorsjelentésük szerint "a palmürai múzeum jelentős károkat szenvedett, azokat a szobrokat és szarkofágokat, amelyek túlságosan nagyok voltak ahhoz, hogy biztonságos helyre szállítsák, az IÁ fegyveresei megrongálták, a szobrok fejét összetörték, darabjaik még most is a földön fekszenek". Megsemmisítették a diadalívet, a Bél templomot, utóbbit apró darabokra zúzták - olvasható az UNESCO honlapján.

Az ENSZ biztonsági erőinek kíséretében Palmürába érkező szakértők meghatározták az épület megóvásához, valamint az összes még menthető műtárgy dokumentálásához, elszállításához és helyreállításához szükséges azonnali intézkedéseket. Az elpusztított szobrok darabjainak azonosítása és összepárosítása már megkezdődött.
Az ókori romváros területén felmérték a nagy oszlopsor és a piactér állapotát. A küldöttség tagjai ezután egyperces néma csenddel emlékeztek meg mindazokról, akiket az amfiteátrumban gyilkoltak meg az Iszlám Állam fegyveresei.

A szakértők csupán a távolból tudták felmérni a Bél templom állapotát, mivel az épület továbbra is megközelíthetetlen a még folyamatban lévő aknamentesítés miatt. Az ugyancsak súlyos károkat szenvedett Mamlúk-fellegvárhoz sem tudtak egyelőre közel jutni a szakemberek.

Az UNESCO-testület gyorsjelentésének közzétételéhez időzítve Irina Bokova, a szervezet főtitkára ismét hangsúlyozta, hogy "Palmüra a szír identitás egyik alappillére és a szíriaiak méltóságának forrása". Mint fogalmazott, az UNESCO elkötelezett amellett, hogy szélesebb körű humanitárius és béketeremtő műveletek részeként, partnerintézményeivel együttműködve biztosítsa a terület védelmét.

A romváros állapotáról készített teljes jelentést az UNESCO Világörökségi Bizottságának 40. ülésén ismertetik júliusban, Isztambulban. Ezt megelőzően a szervezet egy nemzetközi szakértőkből álló küldöttséget is küld Szíriába az örökségvédelmi területek állapotának alaposabb felmérésére. Az érintett helyszínek megóvására irányuló intézkedésekről június 2. és 4. között fognak értekezni a szakértők Berlinben.


(MTI)