2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.04.28.
hír, iparművészet, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Párizsban is múzeumot nyit Francois Pinault francia üzletember. A mecénás a francia főváros szívében található régi kereskedelmi tőzsdepalota kupolás épületében helyezi el kortárs művészeti gyűjteményének egy részét - jelentette be szerdán a párizsi városháza.
Francois Pinoult
"Nagyon nagy szerencse, hogy Francois Pinault gyűjteményét egy olyan különleges és kivételes helyen fogadhatjuk, mint a volt Kereskedelmi Tőzsde" - mondta Anne Hidalgo párizsi főpolgármester a milliárdos üzletemberrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A Louvre múzeuma és a Les Halles felújított bevásárlóközpont között, a Pompidou Központ közelében található, műemlék jellegű, allegorikus szobrokkal díszített kör alakú épületet ötven évre adja bérbe a város a Pinault Alapítványnak, amely az átalakítás teljes költségét, valamint a 2018-ban megnyíló múzeum működését finanszírozza. "Hatalmas ajándék, amelyet Párizs szívében kapunk" - mondta a főpolgármester.

Francois Pinault hangsúlyozta, hogy "a párizsi kulturális élet résztvevői iránti tisztelettel és nagyrabecsüléssel szeretne beilleszkedni" a város vérkeringésébe, és "eredeti és ütős módon hozzájárulni Párizs ragyogásához". A világ legjelentősebbnek tekintett, mintegy 3500 műtárgyból álló kortárs magángyűjteményének 79 éves tulajdonosa már tíz évvel ezelőtt tervezett múzeumot nyitni Párizsban, akkor a Renault autógyár egyik régi üzemében, a Seguin szigeten. Adminisztratív okokból akkor kénytelen volt lemondani a tervéről, és végül Velencében, a Grossi palotában helyezte el gyűjteményét, majd 2009-ben a Punta Dogana, a velencei vámhivatal korábbi székhelye, 2013-ban pedig a Teatrino is a gyűjteménye újabb helyszíne lett.

A párizsi 13 ezer négyzetméter alapterületű épületben 4 ezer négyzetméreten lesz kiállítóhely, szemben a Grossi palota 2500 vagy a vámhivatal 3 ezer négyzetméterével. Azaz ez lesz a Pinault Alapítvány legjelentősebb kiállítóhelye. A felújítási költségeket 100 millió euróra becsülik.

(MTI)