2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Hajdúsági Múzeum - Hajdúböszörmény
A múzeum épülete (Fotó: Horváth Tamás)
Cím: 4220, Hajdúböszörmény Kossuth Lajos utca 1.
Telefonszám: (52) 229-038, (52) 561-182
Nyitva tartás: K-V 10-16
2016.02.09.
Hajdúsági Múzeum
Bronzkor, hír, könyvbemutató, Ókor, rendezvény, régészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Hajdúsági Múzeum 2016. február 4-én nagy érdeklődés mellett mutatta be a Hajdúsági Közlemények 20. kötetét. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent kötet címe Istenek árnyékában, amely bepillantást nyújt a bronzkori élet mindennapi rejtelmeibe.
Istenek árnyékában
A könyvbemutató alaphangulatát O. Szabó István színművész érzékletes felolvasása adta meg, aminek segítségével mindenki a bronzkorban érezhette magát.

A kiadványt Király Ágnes a miskolci Herman Ottó Múzeum régésze ismertette, aki hangsúlyozta, hogy „ … ez a mű jegy egy időutazásra. Egy olyan képzeletbeli időutazásra, melyhez egy rendkívüli idegenvezetőt is kapunk. Közvetlen kalauzunk a háromezer évvel ezelőtt játszódó történet főszereplője, Vaetas. Az idősödő bronzműves mester egyetlen varázslásra – azaz bronzöntésre – szánt napján keresztül nem csupán mesterségének technikai fogásai, a különleges fémhez kötődő hiedelmei, de közössége mindennapi szokásai és hagyományai is megelevenednek előttünk.”

A kiadvány elsősorban a múlt iránt érdeklődőknek nyújt élvezetet, de a pedagógusoknak és a diákoknak lehetőséget kínál tanulmányi feldolgozásra. A kiadványt múzeumpedagógiai foglalkozások keretében tervezzük integrálni a játszva tanulás tematikájába. A „Csak egy kapavágás” című múzeumpedagógiai programot Gombos-Orosz Ibolya ismertette, amelyben az ismeretátadás szerepjáték és kézműves tevékenység felhasználásával történik. A Hajdúsági Múzeum új múzeumpedagógiai programjára várják az óvodák és iskolák jelentkezését.

Dr. Bálint Marianna
Olvasnivaló
Istenek árnyékában